Nyt projekt vil udvikle lettere vindmøllevinger
Vindmøllevinger er de seneste år blevet længere og længere, nu vil nyt innovationsprojekt forsøge at gøre vingerne lettere.
Foto: Energy Cluster Denmark

Nyt projekt vil udvikle lettere vindmøllevinger

ET nyt innovationsprojekt vil reducere vægten  af vindmøllevinger. Det kan potentielt løfte produktionen og reducere prisen.
24. JAN 2024 15.41

Vindmøllervinger er de seneste mange år bare blevet længere og længere for at tilføre større energiproduktion. De større vinger fører dog også udfordringer med sig, for hvordan reduceres vingemassen yderligere samtidig med at udviklingstiden forkortes og produktiviteten øges. 

Førstnævnte udfording omkring vægten af en vindmølleving forsøger det EUDP-støttede innovationsprojekt OptiCore Platform at finde et svar på. 

I OptiCore Platform er en stribe partnere sammen med Energy Cluster Denmark i gang med bl.a. at arbejde på at optimere massen, resin flowet, og de mekaniske egenskaber af kernematerialet i vingerne.

- I takt med, at vingerne bliver større, stiger vigtigheden af at reducere vægten. Hver procent, vi kan skære i vægten, har kolossal betydning for muligheden for at forlænge bladet og øge energioutputtet. Jo lettere, desto mere effektive, siger Rob Pierce, seniorforsker ved DTU Wind and Energy Systems, i en meddelelse.

Lettere vinger vil potentielt kunne løfte produktionen og reducere prisen på vindmøllevinger.

Kompleks opgave

Målet med projektet er at udvikle et designsoftware for kernemateriale, som med udgangspunkt i vingens lokale geometri og materialer kan optimere resinflow, mekaniske egenskaber og vægten af kernematerialet.

Disse parametre – og produktionsomkostningerne – er alle afhængige af hinanden, så det er meget komplekst at udforske løsningsrummet for kernemateriale.

Derfor er målet også at udvikle en optimeringsalgoritme, som hurtigt kan udforske løsningsrummet med udgangspunkt i vingeproducentens designmål.

- Målet er at spare mængden resin, så vi får en vinge, der er mere effektivt, bæredygtigt og genanvendeligt, siger Adrian Dibbern, materialeingeniør ved Nordex Energy.

Afsættet for projektet er de moderne designprocesser for vindmøllevinger. Ved at fokusere på et optimeret strømningsmønster af resin gennem kernematerialet kan man reducere i udviklingstid og vægt af vingestrukturer, risiko for reducerede materialeegenskaber og større ressourceforbrug til prototyper.

Det forventes, at et vellykket OptiCore Platform-projekt vil muliggøre en kortere produktionstid og mindre materialeforbrug i designfasen, samt at den reducerede vingevægt muliggør to pct. længere vinger svarende til fire pct. øget rotorareal og dermed øget energiproduktion. Det vil også være en god nyhed for miljøet.

- Vi vil kunne producere mere energi med færre materialer. Det vil gavne produktionen på tværs af forsyningskæden til fremstilling af vindmøllevinger, siger Simon M. Kristoffersen, system- og procesekspert ved Gurit.

amp

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter