Hanstholm Havn
Folketingspolitiker ville tilbage til sin stilling på Hanstholm Havn - men der ventede en fyring
Ib Poulsen var i sin tid som fiskeriordfører i Folketinget en markant stemme mod samling af fiskerettigheder til få storfiskere. Her er han på en valgplakat ved kommunal- og regionsvalget i november 2021.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Politisk fyring?:
Folketingspolitiker ville tilbage til sin stilling på Hanstholm Havn - men der ventede en fyring

Ib Poulsen (O) føler stadig, han var udsat for en politisk fyring. Flere kilder fortæller samstemmende, at den nuværende havnechef med næb og klør ville undgå at få sin kollega tilbage.
20. APR 2023 11.57

Egentlig havde Ib Poulsen (O) forventet, at han skulle blive i sit job som havnebetjent på Hanstholm Havn, efter at han ikke opnåede genvalg til Folketinget i 2019. Politikeren havde sit eftervederlag fra Folketinget, og derfor søgte han om forlængelse af sin orlov. Forlængelsen gik igennem, men i foråret 2021, fik han besked om, Hanstholm Havn påtænkte at fyre ham.

- Jeg var rystet nogle dage, indtil jeg fik snakket med min fagforening, fortæller Ib Poulsen i dag.

Det var ikke let at fyre ham fra stillingen som havnebetjent. Den Mærsk-uddannede skibsfører fik nemlig sit job som havnebetjent i 1990 og året efter blev det til en tjenestemandstilling.

- Den gang var Hanstholm Havn jo statslig. Da havnen blev kommunal, blev jeg tilbudt en højere løn, hvis jeg ville gå på en ny kontrakt. Det takkede jeg nej til, for jeg ville hellere have sikkerheden, lyder det fra politikeren, der endte med at sidde i Folketinget ad to omgange mellem 2007-2011 og igen mellem 2015-2019, hvor han var sit partis fiskeriordfører.

Ib Poulsen har foruden sin tid i Folketinget også været medlem af byrådet i Thisted siden 2001, hvor han lige siden har været medlem af kommunens vigtige økonomiudvalg. Begrundelsen for at Ib Poulsen skulle fyres fra sin stilling skulle blandt andet ligge i havnens organisation.

- De mente, der var sket nogle strukturelle ændringen, og det var kun mig, der ikke kunne klare ændringerne, siger Ib Poulsen, hvor hans kolleger er gået fra at have titlen havnebetjente til havneassistenter.

Derfor endte Ib Poulsen med at blive fyret i 2021 med en opsigelsesperiode, som kun de fleste kan drømme om.

- De endte med at fyre mig for sent, så jeg fik en opsigelsesperiode på tre år og tre måneder. Jeg får løn til september 2024 og derefter min tjenestemandspension. Jeg havde ellers regnet med arbejde til, jeg blev 68, men de må jo have penge nok, siger Ib Poulsen, der som medlem af kommunens økonomiudvalg, og dermed kender Hanstholm Havns dårlige økonomi.

Gælden på 630 mio. kr. efter havneudvidelsen til 650 mio. kr. var årsagen til, at havnen gik fra at være selvstyrehavn til at være kommunal havn. Det er en beslutning, som Ib Poulsen selv har været med til at tage.

Kilder: Chef og kollega ville ikke have Ib Poulsen tilbage

DOI.dk har gennem mere end et år skrevet om Hanstholm Havn på baggrund af omfattende research og interviews. Her beretter centralt placerede kilder samstemmende og uden kendskab til hinandens udsagn, at den nuværende havnechef Søren Zohnesen arbejdede særdeles hårdt på, at Ib Poulsen ikke skulle komme tilbage til sin stilling efter endt orlov. Kilderne beretter også, at Søren Zohnesen åbenlyst fortalte, at han ikke ville have Ib Poulsen tilbage på arbejde i havnen.

Søren Zohnesen og Ib Poulsen var dobbelte kolleger, for Zohnesen var frem til december 2020 havneassistent, hvor han avancerede til vicedirektør og driftchef i Hanstholm Havn. Samtidig sad han i Thisted byråd for Venstre, hvor Ib Poulsen har siddet siden 2001.

I dag er Ib Poulsen mere end overrasket over at høre, hvad de unavngivne kilder beretter overfor DOI.dk. Han kan ikke genkende nogen form for konflikter med sin gamle kollega.

- Vi har arbejdet sammen i havnen, men det var ikke længe. I byrådssalen har vi derimod været politisk uenige, fortæller Ib Poulsen og tilføjer:

- Det skal være sådan, at man kan være medlem af Enhedslisten, eller hvilket som helst andet parti uden at blive udsat for en politisk fyring. Det har været min fornemmelse hele tiden, det var det, der skete.

Sætter ikke sine ben på havnekontoret

I dag beskæftiger Ib Poulsen sig med byrådsarbejdet, og pladsen i økonomiudvalget gør også, at han kommer på havnerundvisning i Hanstholm Havn.

- Vi var på rundvisning i havnen sidst, men jeg ville altså ikke med ind på havnekontoret. Søren Zohnesen spurgte, om jeg ikke skulle med ind, men jeg sagde: Nej, I betaler jo mig for at bliver borte, lyder det fra Ib Poulsen, der ellers deltog i alle andre besøg på havnen.

Foruden ved sit byrådarbejde får Ib Poulsen tiden til at gå med opdræt af jagthunde af racen kleiner münsterländer og fiskeri fra Stenbjerg Strand, hvor han denne forårsdag fangede en begæret spisefisk, der er i sæson lige nu.

- Jeg fangede 30 kg søtunger, der kom på auktionen og blev solgt til 200,- kr. pr. kg, fortæller Ib Poulsen.

På Hanstholm Havn hjemmeside kan man samtidig se, at havnen har en stilling opslået som havneassistent.

DOI.dk har forelagt havnechef Søren Zohnesen beskyldningerne, der ikke kan give med en kommentar med god grund.

- Det er en personalesag, som jeg ikke kan komme med nogen kommentar til, lyder det fra Søren Zohnesen.

Med stillingen som havneassistent, der netop nu er opslået, er det anderledes.

- Det er rigtigt, at stilligerne som havneassistent og havnebetjent ligger opad hinanden, siger Søren Zohnesen, der i dag ikke længere sidder i byrådet, for han opnåede ikke genvalg ved kommunalvalget i november 2021.

JobHanstholm 

Skærmbillede af jobopslaget, der den 20. april kl. 8:55 var på Hanstholm Havns hjemmeside, samtidig med at Ib Poulsen bliver betalt for at bliver hjemme i sin opsigelsesperiode, der løber frem til september 2024.

Opdatering: I en tidligere version af denne artikel fremgår det, Ib Poulsen fisker fra Hanstholm Havn - men han fisker fra Stenbjerg Strand.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter