Dansk rekord i 2023: Flest konkurser på en måned nogensinde
Danmarks satte månedsrekord med højeste antal konkurser nogensinde på en måned i 2023. Den negative udvikling forventes at fortsætte i 2024.
Foto: Morten Rasmussen/Biofoto/Ritzau Scanpix

Dansk rekord i 2023: Flest konkurser på en måned nogensinde

Der var en markant stigning i antallet af konkurser i hele Skandinavien i 2023. Danmark fik trist rekord men slap billigt med en samlet stigning på 8 pct. Sverige og Norge oplevede den hårdeste udvikling på 31 og 25 pct.
29. JAN 2024 11.50

I hele Skandinavien var konkursrisikoen ekstremt lav i løbet af pandemiårene, især i 2021, hvor både Sverige og Norge viste det laveste antal i de sidste fem år. Mange virksomheder overlevede takket være statens støttepakker. Konkursstigningen begyndte derefter i Danmark allerede i det tidlige forår 2022, mens Sverige og Norges stigning først slog igennem med fuld kraft i 2023. Det skriver Creditsafe Danmark i en pressemeddelelse.

Den procentvise stigning i Danmark er derfor ikke lige så kraftig det seneste år. I Norge var konkursene i 2023 på niveau med før pandemien, mens både Sverige og Danmark ligger et godt sykker over. Både i Sverige og Norge steg konkurserne jævnt i løbet af alle månederne sidste år. En tendens, der ser ud til at fortsætte i 2024.

- Det er bemærkelsesværdigt at se, at antallet af konkurser i Danmark for 2023 har nået det højeste antal konkurser siden 2010 og overskredet 1000 konkurser på en måned for første gang nogensinde. Denne udvikling afspejler en udfordrende økonomisk tid, hvor virksomheder står over for unikke udfordringer og behov for tilpassede strategier for at sikre deres fremtidige succes, konstaterer, Morten Kofoed-Larsen, der er country manager hos Creditsafe Danmark 

Men hos Creditsafe i Sverige vuderer direktør, at den dårlige udvikling vil fortsætte i år.

- Det er en dystert udvikling, at vi ser så mange konkurser i hele Skandinavien. Landene har en lignende stigende trend, og de dårligere økonomiske tider med inflation, stigende renteomkostninger og tilbageholdende husholdninger har ramt hårdt i alle tre lande. Vores vurdering er, at høje konkurstal vil præge størstedelen af 2024, siger Henrik Jacobsson, adm. direktør for Creditsafe Sverige.

Her er de hårdest ramte brancher

En fælles trend i Skandinavien er store stigninger i konkurser inden for bygge- og anlægssektoren, detailhandelen og restaurantbranchen. Inden for byggeri noterer Danmark en stigning på 10 pct. - mens Sverige og Norge oplevede en stigning på 38 og 29 pct.. Da Danmarks konkursrater begyndte at stige allerede i 2022, er den procentvise stigning ikke lige så kraftig sammenlignet med Sverige og Norge.

I broderlandet mod Creditsafes country manager en forklaring på det.

- Bygge- og anlægssektoren har altid været en af de største konkursbrancher. Sidste år var det ikke kun branchen med flest konkurser, men også der, hvor vi så den mest markante stigning, og det rammer ikke kun små virksomheder. Gennem året har vi set, at flere større entreprenører har været nødt til at lukke som følge af rentestigninger, økonomisk usikkerhed og en markant nedgang af ordrer og opstart af nye byggeprojekter, siger country manager hos Creditsafe Norge Per Fjærestad.

Når det drejer sig om konkurser i forhold til antallet af virksomheder, er størst risikoen for konkurs højst i Danmark.

Samtidig med at konkurserne stiger i alle tre lande, har Danmark den højeste andel konkurser i forhold til antallet af aktive virksomheder i landet og dermed den højeste konkursrisiko. I Danmark gik i alt 1,41 pct af alle danske aktie- og anpartsselskaber konkurs, sammenlignet med 1,08 pct. af svenske aktieselskaber og kun 0,79 pct af norske aktieselskaber.

jel

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter