Tilbage til Tyra som 66-årig
Jørgen Peter Dich har direkte udsigt til vand fra sit hjem i Kolding og fra Tyra-feltet, når han er på arbejde.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Tilbage til Tyra som 66-årig

Elektrikeren Jørgen Peter Dich arbejdede på Tyra-feltet i 1980’erne – sidste år vendte han tilbage efter 37 år med masser af erfaring. Sikkerheden er en af de store ændringer, der er kommet til i mellemtiden.
6. FEB 2023 9.45

Måske er det den positive tilgang til livet, men det er svært at tippe 66-årige Jørgen Peter Dich til netop den alder. Hans mundvige vender nemlig naturligt opad i et smil, når han i sin friperiode fra Tyra-feltet tager imod på strandvejsvillaen med panoramisk fjordudsigt i Kolding. Sidste år vendte han nemlig tilbage til Tyra-feltet, hvor han arbejdede første gang fra 1982 til 1985 som elektriker.

Han valgte et arbejdsliv offshore igen i september 2022 for Semco Maritime, selvom han på en måde allerede var lidt på vej på pension?

- Det er det sociale, som tiltaler mig. Det er også derfor, jeg går i svømmehallen hver dag, når jeg har fri. Nu tænker jeg på at udsætte min pension, for jeg synes, det er hyggeligt at arbejde. Jeg tænkte ellers, at jeg ville gå på pension til juni, når jeg bliver 67 år, fortæller Jørgen Peter Dich.

Men faktisk begyndte han allerede at arbejde for offshore branchen – inden den første periode på Tyra.

- Jeg med til at lave platforme på land i Norge i begyndelsen af 1980’erne. Det er dem, der nu bliver lavet til Tyra i Indonesien. Det var blandt andre platformen Valhall. Jeg arbejdede på Stord Værft og værfter i Trondhjem, Verdal og Kristianssand, fortæller Jørgen Peter Dich, om et arbejde den gang var særdeles lukrativt.

- Den gang var der ingen beskatningsaftale mellem Danmark og Norge. Så jeg købte et hus for de 240.000 kr., som jeg havde med hjem på et halvt år, fortæller han om en god begyndelse.

Tyra retur

Så kom han til Tyra-feltet i 1982.

- Jeg kom ud til Tyra som en af de erfarne, hvor vi arbejdede med kabeltræk og samlede dåser. Mange af kollegaerne den gang skulle undervises i, hvordan man blander epoxy. Nogle af mine kollegaer blandede epoxy med hænderne uden at bruge plastikhandsker. Det går lige i huden og ind i blodbane. ”Det er lettere uden,” sagde de. Der var ingen sikkerhed den gang, fortæller Jørgen Peter Dich.

Det er en ting, der i høj grad har ændret sig siden 1980’erne.

- Sådan er det ikke i dag, hvor der er rigtig meget sikkerhed. Alt er perfekt, og der er ingen, som vil have det anderledes, siger Jørgen Peter Dich.

Nyt er også, at der i dag er udlændinge på Tyra. Flere kulturer sprogbarrierer gør også noget ved sikkerheden.

- Nogle af sydeuropæerne har det svært ved det med sikkerheden. Man skal ikke springe over, hvor gærdet er lavest for at vise, man er dygtig. Så bliver man smidt hjem. Det var nemmere med sikkerheden den gang, hvor vi kun var danskere eller skandinaver. Jeg tror, det er på grund af lønnen, det er svært at få danskere, for arbejdet er udmærket, siger Jørgen Peter Dich.

Han er selv i den heldige situation, at han har en tjenestemandspension fra sin tid hos TDC som indkomst foruden sin løn.

- Lønnen er ikke det vigtigste for mig, tilføjer han.

Den faglige stolthed

Netop det, at er der nu er mange forskellige nationaliteter, betyder også i den grad noget for elektrikeren, når det drejer sig som fagligheden.

- Danskerne er meget bedre uddannet end udlændingene. Jeg vil nærmest sige, at nogle af dem er cykelsmede med et sikkerhedskursus. Men der er absolut undtagelser. Jeg har arbejdet sammen med Manuel fra Portugal og Tommy fra Kroatien. De er begge vanvittig dygtige og glade mennesker, som kan godt engelsk, fortæller Jørgen Peter Dich.

Hans kollega Tommy er dog bekymret for, hvad han skal lave, når arbejdet Tyra redevelopment er overstået.

- Han spørger mig: ”Hvad skal jeg lave, når vi er færdige her”. Jeg har sagt til ham: Sådan som du arbejder,  så er der med sikkerhed arbejde hos Semco lige så længe, du vil, siger Jørgen Peter Dich.

Det er nemlig ikke kun den lange ledererfaring fra TDC, som Jørgen Peter Dich kan trække på i sin vurdering. Han har tidligere arbejdet for Swire og Ørsted, hvor han har lavet sommerservice på vindmølleparkerne Hornsrev 2 og 3, men det er også blevet til at lave sluttests hos Siemens Gamesa i Esbjerg. Men et arbejde har overgået alt andet, som han har haft.

- Jeg var ansat som test-ingeniør i R&D Test Systems i Hinnerup. Det er det bedste job, som jeg har haft. Vi byggede blandt andet en testmaskine til vindmøllegearkasser i Tyskland, og jeg rejste meget ud. Aftalen var, at jeg skulle være der i få måneder, men det endte med, at jeg var der i fire år, fortæller han om sin erfaring i den grønne industri, der først endte, da virksomheden fik ny ejer.

Det er en tid, der har givet mere end erfaring.

- Jeg har alt, hvad der bimler og bamler i sikkerhedskurser, lyder det.

Indflydelse på arbejdet

Som elektriker får man tildelt en makker, som man arbejder sammen med, men ikke alle er lige gode som arbejdsmakker. 

- En dårlig elektriker kan trække en god ned. Det er heller ikke nemt, når rygerne skal have rygepause. Arbejdet går i stå, fordi de skal have ti minutters pause, hver gang de skal ryge, forklarer Jørgen Peter Dich om rygerne, der får ekstra pauser, som ikke-rygerne ikke har.

Derfor ville han helst vælge sin makker selv, for man får tildelt sin makker.

Alder er ikke nogen grund til ikke at få et arbejde offshore, synes han.

- Det er overhovedet ikke noget problem som 66-årig. Der er slet ikke noget fysisk hårdt ved det, man må fx slet ikke løfte tunge ting. Men man skal kunne gå på trapper, ellers dur det ikke. Det eneste er, det er svært at arbejde nat, fortæller Jørgen Peter Dich.

Han har også forslag til at tiltrække flere i hans egen alder.

- Man kunne fx have ni i stedet for 11 arbejdsperioder a to uger om året, når man er over 60 år. Og det ville jo være rart, hvis man selv har lidt indflydelse på, hvornår man arbejder. Det kunne gøres, hvis der var et helt afløserhold, forslår Jørgen Peter Dich.

Jørgen Peter Dich mangler ikke ting at lave i sin fritid. Udover at bruge tid på at dyrke vin af den tyske sort dornfelder på sin solvendte skråning ned mod Kolding Fjord, så går tiden også med hans kone og tre voksne børn. Han har et lille elektrikerprojekt netop nu.

- Jeg har importeret en 10 år gammel Tesla fra Norge, som jeg er ved at sætte i stand, når jeg har fri. Jeg fortsætter nu nok med at arbejde, så længe jeg bliver behandlet godt, slutter Jørgen Peter Dich.

Tyra1980erne  

Sådan så Tyra og beboelsesplatformen ud i 1980'erne, da Jørgen Peter Dich arbejdede der første gang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter