RWE vind-chef: Fundamenter til Thor kommer fra Kina
CEO for RWE Offshore Wind Sven Utermöhlen var en af talerne på Green Power Denmarks årsmøde 2024, og han kom med klare udmeldinger om status på vindmarkedet lige nu.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry - DOI.dk

RWE vind-chef: Fundamenter til Thor kommer fra Kina

Fremtiden kommer også til at betyde et globalt marked for RWE, og vind-chefen mener hverken Danmark eller EU når sine 2030 vindmål.
11. APR 2024 16.03

Green Powers Denmark adm. direktør, Kristian Jensen, byder ”RWE-CEO’en” Sven Utermöhlen velkommen på scenen til organisationens årsmøde, som bliver afholdt torsdag. Han er manden bag det tyske energiselskab, der er på vej til at bygge Danmarks største offshore vindmøllepark, Thor. Der er en ting, som Sven Utermöhlen lige skal korrigere for Kristian Jensen:

- Jeg er CEO for RWE Offshore Wind og ikke for hele RWE, siger Utermöhlen, inden han springer videre til, hvad der faktisk går godt i vindbranchen:

- Vi har en industri, der ved, hvad det drejer sig om, og det er godt. Men nu er målene steget så hurtigt, at vi ikke kan nå målene hverken til 2030 eller målene videre ude i fremtiden.

Derfor kan målene ikke nås

Der er flere grunde til, at CEO’en ikke vurderer det muligt at nå EU’s vindmål.

- For det første er vores supply chain slet ikke klar til det, og derfor er det nærmest umuligt at nå 2030-målene, siger Sven Utermöhlen.

En anden grund er økonomien, der er presset.

- Vi ser på mange markeder, at businesscasen ikke holder. Det er på grund af en inflation på 20 til 40 pct. og deraf følgende højere priser sammen med højere renter, forklarer den tyske CEO.

Der er to modeller for vindudbud, som han ser. Og der er også stor forskel på, hvordan forskellige lande udbyder deres offshore vind.

- Der er to slags markeder, som vi ser. Den første er, at man får lov at købe retten til at drive parkerne og drive dem på kommercielle vilkår. Så er der den anden, hvor man får lov til at komme med bud. Her bliver den med den bedste businesscase valgt, siger han og udtrykker mest sympati for den sidste model.

Nu er RWE på vej til at bygge Danmarks største vindmøllepark, Thor, så CEO’en har også et par ord om det danske marked.

- Her i Danmark skal man betale for at bygge, og så er det på kommercielle vilkår. Der er meget stort fokus på 2030, og det kommer ikke til at holde, for alle andre lande vil det samme, slår Sven Utermöhlen fast.

De europæiske regeringer holder sig dog til deres forskellige planer, selvom de måske ikke er opnåelige. Men på de indre linjer er virkeligheden allerede ved at gå op for dem.

- Bag lukkede døre har vi samtaler på regeringsniveau, og vi mærker, hvordan de bliver mere realistiske, siger Sven Utermöhlen.

Kinesiske fundamenter

Netop til Danmarks kommende største vindmøllepark, Thor, må den tyske vindchef skuffe den europæiske industri en smule.

- Vi køber fundamenterne til Thor i Kina, for der var ingen i Europa, der kunne levere inden for vores tidsvindue, siger Utermöhlen om noget, der er kommet for at blive:

- Offshore-markedet er globalt, og derfor skal vi også være globale i vores indkøb.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter