Oliechefen fylder 60: Man skal huske på sin rejse, og hvor man kommer fra
Anders Benfeldt har fået indrammet foto af bygningen på Hededammen i det østlige Esbjerg, hvor Semco Maritime tog sin begyndelse i starten af 1980'erne. Så mottoet "Man skal huske på sin rejse og, hvor man kommer fra" bliver husket.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, Danish Offshore Industry, DOI.dk

Oliechefen fylder 60: "Man skal huske på sin rejse, og hvor man kommer fra"

Ledelse forpligter - det leder og lever Anders Benfeldt efter med et sikkert moralsk kompas. Sikkerheden er altid med, selv gør han kun en undtagelse, når motorcyklen bliver hentet frem.
21. DEC 2023 13.08

"Hvor er det godt," lyder det fra Anders Benfeldt i den anden ende af røret. Vores samtale er lige blevet afbrudt af en landmand, der spørger, om jeg har brug for hjælp. Det er tydeligvis ikke hver dag, at landmanden ser en mand med hund sætte sig ned på en offentlig græssti på en kold vinterdag efter mørkets frembrud. Småirriteret fortæller jeg landmanden, at jeg taler i telefon, og han forsvinder igen i mørket.

- Hvor er det godt, at landmanden holder øje, for der kunne jo være sket noget med dig. Det er jeg faktisk rigtig glad for at høre, siger Anders Benfeldt i den anden ende af røret.

Sikkerhed eller ”safety” er forbundet med olie- og gasbranchen. Sikkerhed er også et vigtigt fokuspunkt for Semco Maritimes senior vice president og oliechef, Anders Benfeldt. Hvor andre reagerer med irritation, ser Anders Benfeldt det positive og gode eksempel.

Det siger en del om manden, der som 17-årig kom ind på maskinmesterskolen i Frederikshavn og senere kom i praktik på Aalborg Værft for at arbejde inden for olie- og gasbranchen. Det er et arbejde, der siden har taget ham verden rundt. 

Den 3. januar 2024 fylder han 60 år.

Aalborg Værft er ikke glemt

Dem, der har mødt Anders Benfeldt flere gange, ved at tiden på Aalborg Værft slet ikke er glemt. Sådan er det, selvom hans arbejdsliv har ændret sig meget, siden han startede på værftet som 17-årig. Semco Maritime har nemlig i dag ikke færre end 2500 medarbejdere og en omsætning på fire mia. kr.

Arbejdet foregår inden for services og løsninger inden for ingeniør, projektering, konstruktion, installation, vedligeholdelse og reparation af energi- og olie/gas-anlæg samt skibsværftstjenester. Anders Benfeldt er øverste chef inden for olie- og gasdivisionen, der omsætter for i omegnen af 1,4 mia. kr. årligt.

- Man skal huske på sin rejse, hvor man kommer fra. Jeg kommer jo fra Vadum i det nordjyske, og jeg kørte hjem hver dag til middag, hvor der blev læst Aktuelt, fortæller Anders Benfeldt på sit hjørnekontor med udsigt over Esbjerg Maritime Center og nærmest hele Ho Bugt.

I karrieren har han arbejdet inden for topledelse i FLSmidth, Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S og Babcock & Wilcox Vølund A/S. I 2020 kom han til stillingen hos Semco Maritime, og det var der en god grund til.

- Her er der et socialt ansvar, og sådan har det været siden det hele begyndte med få ansatte på Hededammen. Det er en gave med ejerledede virksomheder, hvor man kan få lov at gøre en væsentlig forskel, fortæller Anders Benfeldt om virksomhedens spæde start for 42 år siden i den østlige del af Esbjerg, der ligger langt fra både havnen og den nuværende mondæne adresse.

Semco Maritime er ejet af C.W. Obel A/S, hvor ejerskabet for familievirksomheden ligger hos adm. direktør Anders Christen Obel.

Verden rundt

Men det er også på grund af det, som Anders Benfeldt har set ude i verden gennem sit arbejdsliv, at han kender vigtigheden af social ansvarlighed.

- Jeg har mødt nogle af de mest fattige mennesker, der har været utroligt venlige. Jeg har også mødt nogle af de rigeste, og der er et almindeligt menneske bagved, siger han om sit arbejde i udlandet, der blandt andet har ført ham vidt omkring til Grand Cayman, Libanon, Irak, Kuwait, Sudan og Sydafrika, inden apartheid faldt.

Også når det kommer til ledelsesstilen, er det de små ting, der nogle gange definerer god ledelse.

- Jeg har meget lidt respekt for, når direktøren har sin egen P-plads lige foran døren. Det gode autentiske lederskab, hvor det sociale ansvar følger med, har jeg derimod stor respekt for, siger Anders Benfeldt og tilføjer sin egen livsfilosofi:

- Jeg vil gerne leve efter, at der er et kæmpe karmahjul, selvom man ikke skal forvente at få noget tilbage.

Stop for olie- og gasudvinding i Danmark

Beslutningen om et stop for udvindingen af fossile brændstoffer i Danmark i 2050 bekymrer olienchefen.

- Jeg synes, beslutningen er ærgerlig, og man glemmer den velstand, som olie og gas har givet Danmark. Jeg tror desværre også, at stoppet kommer til at ske inden 2050, siger Anders Benfeldt.

Men han er også allerede inde på renewables, for han er også ansvarlig for en nødvendighed for den grønne omstilling, nemlig PtX og CCS. Og der bliver nok at lave.

- 40 pct. af den grønne omstilling kommer til at være energiinfrastruktur, forklarer Anders Benfeldt om udbygningen af el-kabler, rørledninger til brint til den tyske industri sammen og rørlægning til CO2. Sådan skal den tunge tyske industri kan slippe af med sin CO2, der på den måde kan komme til Danmark og ud til slutlagring i den danske del af Nordsøens undergrund.

- 2023 husker jeg også for den første danske injektion af CO2 sammen med Project Green Sand, lyder det.

Fremtiden for arbejde ser mere end sikret ud, uanset fremtiden for olie og gas.

Refleksioner over fødselsdagen

Når man spørger Anders Benfeldt om hans kommende fødselsdag, er svaret reflekterende.

- Jeg er glad for at fylde 60 år og være nået hertil. Jeg har været smadder heldig i min karriere. Selv hvis jeg kunne, ville jeg ikke ændre noget, konstaterer han.

Men reflektionerne rækker langt videre end til karrieren.

- Jeg føler mig forpligtiget til at tale om jordens ressourcer, for vi forbruger mere, end vi burde, siger Anders Benfeldt.

Han er en passioneret bilist, der gerne kører turen mellem hjemmet på Frederiksberg og Esbjerg, eller for den sags skyld kører på bilferie i Sydspanien. Men samtidig er han villig til at fravælge både kød og passionen for vinen i lange perioder.

- Jeg har gjort det af flere gange med kød, og sådan er det lige nu med vin, forklarer Anders Benfeldt, der godt kan begejstres for vin uden at drikke den.

Den sidste flaske vin i livet for ham skulle være en Bordeaux fra St. Estéphe, hvor vinene blandt andet hedder Chateau Cos d'Estournel, Montrose eller Calon Segur. Men vinsnobberi skal det ikke være.

- Chateau Musar fra Bekaar-dalen i Libanon er en vin, der kan drikkes og smager godt efter 10, 20 eller 30 år. Det skal være value for money, for jeg ved ikke noget værre end folk, der drikker etiketter, siger han og tilføjer:

- Det er en egenskab at kunne værdsætte beskedne ting.

Der er en sidste passion, som han værdsætter sammen med sine børn.

- Jeg elsker at tage på tur på motorcykel sammen med mine børn til Sverige eller Bornholm. Det er ren afslapning, siger Anders Benfeldt.

Den hobby er det eneste område, hvor ønsket om sikkerhed kan blive udfordret.

- Jeg er væltet mange gange, og en gang kom jeg slemt til skade, fortæller Anders Benfeldt.

Fødselsdagen kommer til at foregå i private rammer i en tretrinsraket med ferie i Thailand, og selve dagen bliver fejret med den nære familie.

- Vi skal ud og have en burger i Valby. Senere i januar har jeg inviteret nogle tætte venner på vinterbadning, sauna gus, og så skal vi ud og spise på en italiensk restaurant, slutter Anders Benfeldt.

Anders Benfeldt

Senior Vice President for olie- og gasdivisionen, hvor ansvarsområdet også inkluderer PtX og CCS hos Semco Maritime. Han er uddannet maskinmester fra Frederikshavn Maskinmesterskole og har gennemført en bestyrelsesuddannelse i samarbejde med INSEAD. Han er desuden næstformand i brancheorganisationen for olie og gas i Danmark, Dansk Offshore.

Privat bor Anders Benfeldt på Frederiksberg med sin kone, Charlotte, der er business partner hos Novo Nordisk. Sammen har de Bjørg på 12 år og David på 15 år. Anders Benfeldt har også en voksen søn, Jens, på 26 år fra et tidligere forhold.

Udover boligen på Frederiksberg har Anders Benfeldt også en lejlighed i Esbjerg, hvor en del af arbejdslivet foregår.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter