Fremtidens energilagring blev afsløret i Esbjerg
Søren Gade og Ask Emil Løvschall-Jensen klippede i fælleskab snoren til testanlægget, der kommer til at køre ind i 2025.
Foto: Jonas Ahlstrøm - Semco Maritime

Fremtidens energilagring blev afsløret i Esbjerg

Arbejdet begyndte allerede sidste år, og nu er snoren klippet til testanlægget, der kommer til at køre mindst et halvt år frem.
25. APR 2024 12.34

Det er en af mulighederne for at lagre fremtidens grønne energi, der blev vist frem i Esbjerg hos Semco Maritime i Esbjerg onsdag. Det er Hyme Energy, der har fået anlægget bygget, og det hedder Molten Salt Storage (MOSS).

Her bliver kaustisk soda, som er en saltart med den kemiske betegnelse NaOH, varmet op til 650 grader. Energien bliver så lagret i den kaustiske soda, 

Inden snoren blev klippet, fandt Esbjerg Havn og Folketingets formand tydelige ord frem om perspektiverne for projektet.

- Det er en speciel dag for Hyme og for os her i dag, der interesserer os for den grønne omstilling. Men det her er også en del af, at vi kan blive uafhængige af andre lande. Det er både sikkerheds- og klimapolitik, sagde Søren Gade (V) og kom med en lys konklusion:

- Jeg er optimist, og det er jeg også på grund af de innovative mennesker og firmaer, vi har, som Hyme.

Politikeren gjorde også klart, at der hersker bevidsthed om, at innovation og den grønne omstilling ikke er gratis.

- Der skal kapital til, for at den grønne omstilling kan lykkes, og det er noget, som vi er klar over i Folketinget. Vi skal sørge for, at der er investeringer til den grønne omstilling, sagde Gade.

Glæde hos Hyme

Hymes CEO, Ask Emil Løvschall-Jensen, kunne knap stoppe med at smile af glæde.

- Det er fantastisk for Hyme, og vi er glade for, at det lykkedes sammen med vores partnere. Det her er en måde at decarbonisere vores samfund på, hvor der skal bruges damp. Det er til ting, som vi kender i hverdagen, fortalte CEO'en.

Selvom det er fremtidens energilagring til grønne energikilder, som sol og vind, så er den eneste virkelige konkurrent fossil.

- Vores vurdering er, at naturgas er vores største konkurrent, lød det fra Ask Emil Løvschall-Jensen.

Da projektet tog sin allerførste begyndelse for mere end to år siden, var det ikke målrettet mod Danmark. Men det har ændret sig i mellemtiden.

- Danmark er faktisk et attraktivt first market. Det troede vi ikke, da vi begyndte, forklarede Løvschall-Jensen.

Missing link i sektorkoblingen

En af partnerne i projektet er DIN Forsyning i Esbjerg, og her ser forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen store muligheder.

- Det her kunne være en fleksibel måde at lagre energien på, og det vil lette måden, vi kan bruge restvarme fra virksomhederne på. Det betyder, at det her kan være the missing link i sektorkoblingen, lød det fra Claus A. Nielsen, der kom med en fremtidsudsigt ved samme lejlighed:

- Mit bud er, at vi kommer til at se det inden for en femårig periode.

Opdateret version 26.04.24. kl 10:37.

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter