IKM Ocean Teams vil gøre CCUS helt sikkert for generationer
Innovationchef hos IKM Ocean Teams arbejder for at gøre CCUS helt sikkert med virksomheden hardware i form af et test-loop og serviceydelser
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

IKM Ocean Teams vil gøre CCUS helt sikkert for generationer

Virksomheden har udviklet test-udstyr, der genererer store datasæt, de langtidsholbare materialer kan vælges, når CCS og CCUS bliver udrullet i storskala.
23. FEB 2023 13.28

Det drejer sig om sikkerhed ved CCUS, siger IKM Ocean Teams CMO Bonna Ravn Thomsen, allerede da vi laver interviewaftalen om noget af det Esbjerg-virksomheden arbejder med nemlig sikkerheden omkring carbon capture, utilization and storage (CCUS).

- Vi skal sikre på, at det ikke ender med, at CO2’en, der bliver lagret, siver ud fra de brønden, så Nordsøen bliver til danskvand, hvor boblerne stiger op, forklarer Bonna Ravn Thomsen i telefonen om det, der ville være tæt på et worst case scenario for den teknologi, der skal være med til at sikre Danmarks 2030-klimamål.

Hvordan man sikrer, at CO2’en bliver nede i de nedlagte olie- og gasbrønde, er noget af det, som IKM Ocean Teams innovationschef Benjamin Lorentzen arbejder intensivt med.

- Hvordan gør man det her sikkert helt konkret, var spørgsmålet, da vi var med i forløberen til Project Greensand. Vi hjalp med at lave realistiske forsøg med at bruge eksisterende infrastruktur på Nordsøen, fortæller Benjamin Lorentzen og uddyber:

- Vi byggede et testsystem, der blev designet til at passe til udstyr, som vi brugte i forvejen. Det er en specialbygget reaktor, hvor vi kan simulere forholdene i en lille skala, som de kommer til at være i brøndene. Vi fik den salt-brine, der er i reservoiret ude på Nordsøen, CO2 og testede det under højt tryk forskellige temperaturer, fortæller innovationschefen.

Sammen bliver CO2’en, salt-brinen og trykket en cocktail, som man ikke ved hvordan stål, beton og andre materialer i brøndene reagerer på. Det er en cocktail, der kun bliver mere kompleks af, at CO2’en indeholder forskellige kemiske urenheder alt efter, hvilken kilde i industrien, den kommer fra.

- Det er komplekse kemiske processer, og det er vigtigt at vide, hvordan ser delene og materialerne ud, efter de har været udsat for den her blanding, siger Benjamin Thomsen og holder en kort pause, inden han fortæller om resultatet:

- Alle parter rundt om bordet var faktisk overrasket over, hvor aggressiv korrosiv var mod materialerne. Man skal overveje meget nøje, hvilke materialer man bruger.

Nyt samarbejde

Mens IKM Ocean Teams ikke blev en del af Project Greensand, så fortsætter arbejdet i sammenslutningen COLLATE, der står for CO2 liquid laboratory testing. COLLATE består af partnerne INEOS, Wintershall Dea, GEO, Energi Cluster Denmark og DTU.

Der er nemlig mange spørgsmål, der skal afklares på vej til at gøre CCUS til en forretning, der kan hjælpe miljøet i storskala. Allerede nu bliver der talt om i offshore branchen, at sådan en storskala vil komme til at omfatte en rørledning fra den tunge tyske industri hele vejen til Esbjerg og videre ud til de store reservoire i Nordsøens undergrund.

- Betingelsen for at man kan få en stor forretning ud det, så det kan blive en reel grøn løsning, kræver en massiv investering i hele infrastrukturen. Det kræver igen i høj grad, at sikkerheden er i orden. Hvilke materialer skal der bruges til en pipeline, og der må ikke slippe noget ud, der ødelægger biodiversiteten i Nordsøen. CO2’en skal måske kunne blive der i 10.000 år, siger Benjamin Lorentzen.

Men der også hele delen med at CO2’en skal kunne hentes op igen og anvendes fx til PtX.

- Næste skridt bliver, at man udvikler en tankstation, så CO2’en kan bruges igen, lyder det.

IKM Ocean Teams laver test-loops, det gør, at dette udviklingarbejde kan foregå på en sikker måde.

- Vores hovedmål er at lave modeller, der viser – hvordan materialer reagerer over mange, mange år med vores test-ludstyr. Vi kan strække data ud, så vi kan se, at CCUS ikke bliver et problem for vores børn en dag. Det er videnskablig data, der kommer ud af det, siger han.

Vil sælge serviceydelser og hardware

Test-loopene hos IKM Ocean Teams er da også en forretninghemmelighed, for det er selve testanlæggene, der skal blive til en forretning en dag.

- Det er vores håb, at vi kan positionere os helt fremme i feltet til at lave en kommerciel forretning ud af det sammen med vores partnere. Vi bygger den hardware, som kan generere det data, der skal bruges. For det er nødvendigt med konkrete forsøg. Sådan kan man dimensionere præcist, hvilke materialer der skal bruges uden at overdimensionere, så der fx ikke bliver brugt alt for meget stål i en pipeline til CO2, forklarer Benjamin Lorentzen.

Hvem der kommer til at være IKM Ocean Teams kunder på dette område, ved innovationschefen allerede.

- Vi vil gerne sælge både serviceydelsen og analyseudstyret fx til forskningsverdenen, universiteterne og industrien. Så kan man også simulere, hvordan gas, brint og CO2 reagerer i vores testloops, siger Benjamin Lorentzen, mens han står ved et af IKM Ocean Teams test-anlæg, der er så hverken må blive fotograferet eller beskrevet i denne artikel.

Udstyret kan også bruges i forbindelse med PtX foruden ved CCUS. Lidt vil innovationschefen gerne røbe om anlægget.

- Frem for alt, så er vores løsning hverken stor eller dyr. Man vil kunne bygge 100 og generere en meget større båndbredde af data, slutter Benjamin Lorentzen.

 


 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter