CO<sub>2</sub>-fangst skal gøre Fjernvarme Fyn klimaneutral i 2023
Fjernvarme Fyn er i gang med at undersøge en en milliard investering i CCS-anlæg kan blive rentabel.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Mulig kæmpeinvestering på vej:
CO2-fangst skal gøre Fjernvarme Fyn klimaneutral i 2023

Et modningsprojekt for CO2-fangst og -lagring på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg skal gøre virksomheden klar til at blive klimaneutral i 2030.
21. FEB 2024 12.35

Fjernvarme Fyn vil være klimaneutral senest i 2030. Det næste skridt i den proces bliver nu taget i form af at starte et modningsprojekt  for CO2-fangst, som kan danne grundlag for en ansøgning til den nationale støttepulje i 2025, der støtter projekter indenfor CO2-fangst.

Budgettet for modningsprojektet ligger på 130 mio. kr. Målet er i sidste ende, at der skal stå et færdigt anlæg klar til CO2-fangst hos Fjernvarme Fyn i 2029.

Denne investering beløber sig ifølge de foreløbige estimater til mellem 2-4 mia. kr., mens den løbende driftsomkostning til CO2-fangst, transport og lagring kan beløbe sig til 6-8 mia. kr. over en 15-årig periode, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

- Vi har allerede investeret meget i den grønne omstilling. Og nu er tiden inde til at tage det helt store ryk og til at yde vores markante bidrag til de danske klimamål. Det er ikke omkostningsfrit, og det er heller ikke risikofrit. Men vi gør det for vores børn og vores børnebørn”, siger Fjernvarme Fyns administrerende direktør Louise Høst og uddyber:

- Vi ved godt, at det her er en stor investering. Men vi ved også, at det bliver dyrt for os alle, hvis vi lader være. Klimaforandringerne har ikke tænkt sig at vente på os.

Klar til at søge den statslige pulje

Udledningen af CO2 er en globale klimatrussel. Det er derfor afgørende, at store danske virksomheder tager ansvar og bidrager til at mindske udledningen og viser vejen internationalt, lyder det fra Fjernvarme fyn, som derfor arbejder målrettet frem mod at blive klar til at søge den statslige pulje med en forventet ansøgningsfrist ultimo 2025. 

- Før vi kan forpligte os til en så omfattende investering, er det vigtigt, at vi gør vores forarbejde ordentligt. Alt andet vil være økonomisk uansvarligt. Med det modningsprojekt vi igangsætter nu, kan vi præsentere et bæredygtigt og solidt projekt, der vil være konkurrencedygtigt, fortæller Louise Høst. 

Puljemidlerne tildeles de projekter, som har det laveste støttebehov per ton indfanget CO2. Derfor fokuserer Fjernvarme Fyn i første omgang på de mængder, som kan fanges og lagres med den lavest mulige omkostning.

Her har de grundige analyser vist, at det kan ske ved CO2-fangst på virksomhedens affaldsenergianlæg. Der estimeres at kunne fanges cirka 280.000 tusind tons CO2 hos Fjernvarme Fyn på affaldsanlægget. 

- Vi starter her, fordi det er det anlæg, som trods affaldssortering stadig har en fossil udledning samtidig med, at det oftest er i drift. Det betyder, at det er den mest omkostningseffektive investering, vi kan lave. Og det er, her udbyttet er størst, siger udviklingschef i Fjernvarme Fyn Kim Winther. 

 Visionen er, at der skal etableres anlæg til CO2-fangst på de resterende produktionsanlæg hos Fjernvarme Fyn, når markedsvilkårene har ændret sig. Som det ser ud nu, vil en yderligere investering på de andre mindre anlæg ikke være rentabel. 

Ikke potentiale for PtX for Fjernvarme Fyn

I 2023 gennemførte Fjernvarme Fyn en foranalyse sammen med Fortum Waste Solutions i Nyborg og med Fortum Power-to-X, som er Fortums forretningsenhed for grønne brændstoffer. Studiet var støttet af Erhvervsfremmestyrelsen, REACT.

Formålet var at undersøge mulighederne for at indfange, lagre og genanvende CO2. Foranalysen peger på, at CO2-fangst og lagring hos Fjernvarme Fyn er teknisk realistisk og økonomisk gennemførligt, hvis der opnås støtte fra de statslige puljemidler til CO2-fangst.  

Foranalysen viser desuden, at der aktuelt ikke er økonomisk grundlag for, at Fortum foretager en investering i et Power-to-X anlæg placeret hos Fjernvarme Fyn.  Virksomhederne har derfor besluttet i stedet at holde muligheden åben for et fortsat samarbejde om anvendelse af CO2 og infrastruktur. 

amp

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter