CCS trækker fuldt hus ved Klimafolkemødet
CCS er et populært emne på dette års Klimafolkemøde.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DOI.dk

CCS trækker fuldt hus ved Klimafolkemødet

Hvad er carbon capture og storage, CCS) f(or en størrelse – og hvorfor er den nu nødvendig? Det kom der fokus på på Klimafolkemødet.
1. SEP 2023 13.33

Mens nogle events på Klimafolkemødet har svært ved at tiltrække tilhørere, så var alle pladser optaget endda også på de sidste rækker, da dagens ekspert-taler på området carbon capture og storage (CCS) markedschef fra Teknologisk Institut Jan Boyesen var på scenen. Han gjorde allerede helt fra starten en ting helt klar.

- CCS, alle taler om det, og regeringen har afsat en frygtelig masse penge til det, siger Jan Boyesen til det overfyldte telt, hvor selv ståpladserne er taget.

Om CCS er nødvendigt er det andet centrale spørgsmål, som han adresserer.

- Hvis vi valgte grønt fra starten, så havde CCS ikke været nødvendigt, men nu er niveauet så højt i atmosfæren. Derfor er vi nu der, hvor der ikke er et spørgsmål om, det er nødvendigt. Det er et spørgsmål om, hvor meget vi skal anvende CCS, lyder det fra eksperten.

Selve fangstdelen er noget af det, der bliver arbejdet med.

- Vi arbejder på smarte og billige måder at fange CO2’en på blandt andet ved punktkilderne. Måske kommer vi til at trække det ud af luften i fremtiden, men det er meget energitungt, siger Boyesen, inden han vender sig mod delen med at transportere det i rørledninger, der skal føre CO2’en ud til tomme oliebrønde i Nordsøen:

- Typisk vil man komprimere CO2’en, til den bliver flydende og kan transporteres ud til oliefelterne. Vi arbejder også med at sikre, den faktisk bliver nede i undergrunden.

En ny eksport succes

Der bliver endda arbejdet på at gøre CCS til noget, der kan anvendes andre stedet end den vestlige verden.

- Vi kigger på at gøre det billigere og mere skalerbart, så det også er noget, der kan anvendes i udviklingslande, siger han.

Det er dog ikke her og nu, for der forestår et stort arbejde.

- Teknologien skal viderudvikles først. Regeringen har afsat 38 mia. kr. til det, og det er massivt, lyder det.

Men en udvikling af CCS er noget, der kan blive en eksportsucces for landet.

- Foreløbigt kommer Danmark til at spille en vigtig rolle i det her, for vi har en undergrund, der er porøs og velegnet til lagring. Det er som med vindmøllerne, der var heller ikke renterbare i starten, fortæller Jan Boyesen og vender sig mod en anden nødvendig til slut:

- Vi kigger også på at lave infrastruktur til det her i Danmark, fordi vi har den her gode undergrund til at lagre i.

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter