Udløbsdato for norsk spildevand ved Skælskør i sigte
Det norske olie-spildevand ender stadig i havet, men Miljøstyrelsen lægger op til at inddrage importtilladelserne..
Foto: RGS Nordic

Udløbsdato for norsk spildevand ved Skælskør i sigte

Miljøstyrelsen kender i foreløbig afgørelse IWS' importtilladelser for olieholdigt spildevand for ugyldige.
19. NOV 2023 10.40

SLAGELSE: Miljøstyrelsen, som i juli genoptog sagsbehandlingen af to eksisterende importtilladelser til såkaldt nyttiggørelse af olieholdigt spildevand hos virksomheden IWS (tidligere RGS Nordic), er nu kommet med en foreløbig afgørelse.

Styrelsen har i de påtænkte afgørelser foreløbigt vurderet, at der er tale om import af affald til bortskaffelse, og at importtilladelserne derfor er ugyldige.

Det hele handler om en juridisk analyse af, hvornår der er tale om, at spildevand med lavt olieindhold er til såkaldt bortskaffelse, og hvornår det er tale om, at spildevandet er til såkaldt nyttiggørelse, hvilket firmaet hidtil har beskrevet det som - og fået godkendelse til. Det delvist rensede kemikalieholdige vand ender i havet - i Agersø Sund.

Slagelse slap

Miljøstyrelsen overtog myndighedskompetencen for industrirenseanlægget fra Slagelse Kommune, som dermed slap for selv at skulle håndtere en af de helt tunge forurenings-sager med direkte udledning til et farvand.

Miljøstyrelsen havde tidligere fastholdt en vejledning, hvor styrelsen lagde op til, at kommunen skulle godkende udledningen, der foregik i en såkaldt blandingszone, hvor der godt kunne anerkendes overskridelse af grænseværdier for visse miljøfremmede stoffer - selv om miljøeksperter har sagt, at det var i strid med EU-regler.

I april vendte Miljøministeriet rundt, så styrelsen ændrede på indsigelsesmuligheden i EU, så det bliver muligt at give afslag på import af spildevand med lavt olieindhold. 

Praksis med at definere en såkaldt blandingszone, hvor det skulle være ok at anerkende overskridelse af grænseværdier for visse miljøfremmede stoffer har været omdrejningspunktet - og har senest bremset planerne i Aarhus, hvor et stort, offentligt renseanlæg kommer til at støde ind i den samme skærpede praksis.

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter