Rapport dumper Danmark og andre rige landes klimabistand
Klimaaktivister i Kenya, hvor der for nogle uger siden var afrikansk klimatopmøde, kræver klimafinansiering. Verdens rige lande lever ikke op til deres løfter om klimabistand ifølge rapport. (Arkivfoto).
Foto: Suleiman Mbatiah/Ritzau Scanpix

Rapport dumper Danmark og andre rige landes klimabistand

De rige lande tager penge fra udviklingsbistanden, når de giver klimahjælp til de fattige, viser rapport.
19. SEP 2023 9.14

Verdens rige lande, heriblandt Danmark, lever slet ikke op til deres løfter, hvad angår klimabistand. Det konkluderer en rapport fra klimaorganisationen Care. Ngo'en har gennemgået ti års klimabistand fra 2011 til 2020.

I en FN-aftale fra 2009 forpligtede verdens rige lande sig til at betale klimabistand til verdens fattigste og mest klimaudsatte lande. Helt centralt i aftalen var, at klimabistanden skulle være i form af nye penge. Den måtte altså ikke tages fra for eksempel udviklingsbistanden.

Men det er alligevel præcis der, hvor størstedelen af klimahjælpen kommer fra. Rapporten viser, at 93 pct. af den internationale klimabistand i den undersøgte periode er blevet taget fra udviklingsbistanden. Med en mindre streng fortolkning af løftet er det 52 pct. af pengene, som er taget fra udviklingsbistanden.

Uanset hvilken tolkning man bruger, er det problematisk og i strid med FN-aftalen, vurderer Care, der samtidig langer ud efter den danske regering.

Danmark dumper

For Danmark er blandt de 20 rige lande, som rapporten dumper. Også selv om Danmark i perioden har givet flere nye penge til klimabistand end de øvrige 19 lande med dumpekarakter. Siden 2016 er dele af den danske klimabistand ifølge Cares opgørelse blevet taget fra udviklingsbistanden.

- Danmark har tilsluttet sig den gruppe af lande, som stik imod FN-aftalen vælger at tørre regningen af på verdens fattigste mennesker.

- En praksis, som ikke blot er dybt kritisabel, men også har direkte konsekvenser for både udryddelsen af sult og fattigdom samt de internationale klimaforhandlinger, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, direktør i Care Danmark, i en pressemeddelelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Danmarks minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S).

Rapporten fra Care har gennemgået klimabistanden fra 23 rige lande. Af de lande er det ifølge Care kun tre - Norge, Sverige og Luxembourg - som lever op til FN-aftalen.

/ritzau/

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter