EU vil fokusere på olie og diamanter i nye sanktioner mod Rusland
Onsdag ventes EU's udenrigschef, Josep Borrell, og EU-Kommissionen at godkende forslag til den tolvte sanktionspakke mod Rusland. Den vil fokusere på blandt andet olie og diamanter, siger Josep Borrell.
Foto: Virginia Mayo/Ritzau Scanpix

EU vil fokusere på olie og diamanter i nye sanktioner mod Rusland

Onsdag ventes EU's udenrigschef og EU-Kommissionen at godkende forslag til tolvte sanktionspakke mod Rusland.  
14. NOV 2023 15.55

Olie og diamanter. Det bliver to af de centrale fokusområder i den 12. sanktionspakke mod Rusland. Det fastslår EU's udenrigschef, Josep Borrell. Han forventer, at forslaget til sanktionspakken vil blive godkendt onsdag af EU-Kommissionen og Josep Borrell selv.

- Vi er ved at afslutte arbejdet med den tolvte pakke af sanktioner. Sanktionerne er på den ene side rettet mod personer og på den anden side er der tale om økonomiske- og sektorspecifikke sanktioner, sagde Josep Borell mandag på et pressemøde i forbindelse med udenrigsministermødet i Bruxelles.

Det er formelt EU-Kommissionen og EU's udenrigschef, der sammensætter nye forslag til sanktioner. Derefter skal forslaget forhandles på plads med EU-landene. Det kan betyde, at der vil komme ændringer. Forhandlingerne ventes at foregå over de kommende dage og uger med håb om at nå i land inden EU-topmødet i december.

- Hvis EU-landene godkender forslaget, vil den tolvte pakke omfatte flere sanktioner mod individer. Der vil være nye eksportforbud mod blandt andet diamanter. Og der vil være tiltag for at stramme olieprisloftet for at mindske de indtægter, som Rusland får ved at sælge sin olie. Ikke til os, men til andre, sagde Josep Borrell mandag.

Indeholder initiativer mod omgåelse af sanktioner

Pakken ventes også at indeholde initiativer, som kan bekæmpe omgåelsen af sanktioner. Det var også et af de centrale mål i den 11. sanktionspakke. Her skred EU ind over for tredjelande, der omgår sanktionerne ved at eksportere varer til Rusland.

Den 11. pakke indeholdt også sanktioner rettet mod individer. Det kan både være personer i Rusland eller juridiske enheder som russiske virksomheder.

Pakken faldt på plads efter længere tids forhandlinger, som blandt andet var præget af problemerne med at finde et juridisk grundlag for at kunne gribe ind over for omgåelse af sanktionerne i lande uden for EU.

Det har dog også være tiltagende tegn på uenigheder blandt EU-landene selv i takt med at sanktionerne er blevet strammet. Blandt andre Ungarn har været tiltagende skeptisk over at fortsætte med nye sanktioner.


/ritzau/

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter