Danmark og Norge vil undersøge ny mulig elforbindelse

Energinet og norske Statnett indleder nu samarbejde om at undersøge teknisk gennemførlighed og mulige gevinster af en ny hybrid elforbindelse mellem Danmark og Norge.
17. NOV 2023 9.13

Danmarks energiø i Nordsøen kan blive forbundet til Norge. I hvert fald har danske Energinet og norske Statnett indledt en samarbejde om at undersøge mulighederne for en ny elforbindelse mellem de to lande.

Den nye elforbindelse er således tiltænkt til bl.a. at ilandføre havvind fra havvindsområder nær en dansk energiø i Nordsøen og fra et område i den norske del af Nordsøen kaldet Sørvest F.

Samtidigt vil elkablet knytte endnu en elforbindelse mellem det danske og norske elmarked udover de allerede eksisterende Skagerrak-forbindelser, oplyser Energinet.

- Energinets samarbejde med Statnett om at undersøge en ny hybrid elforbindelse mellem Danmark og Norge er et vigtigt skridt i udbygningen af fremtidens elnet på havet. Et udbygget net af hybride elkabler og opsamlingspunkter på havet er nødvendigt, når de politiske ambitioner om at gøre Nordsøen til Europas grønne kraftværk skal realiseres, siger Hanne Storm Edlefsen, direktør for Energiøer i Energinet.

Efter planen skal Energinets og Statnetts fælles undersøgelse afsluttes i slutningen af 2024 med an anbefaling af, om der er god grund til at gå videre med endnu mere detaljerede analyser af den mulige hybride elforbindelse. 

I arbejdet sigtes der efter, at en forbindelse mellem Danmark og Norge via energiøen i Nordsøen tidligst kan være klar 2035.

amp

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter