Sludderfrit møde skal speede klimaindsats op
Minister for global klimapolitik Dan Jørgensen (S) var i juni til G20-klimamøde, hvor der ikke er enighed om at nedbringe udledningerne. Nu rejser han til FN's generalforsamling, hvor fokus også er klimaet. (Arkivfoto).
Foto: R.satish Babu/Ritzau Scanpix

Sludderfrit møde skal speede klimaindsats op

Imødeset klimastatusrapport er ildevarslende læsning. Nu mødes verden i USA til FN's Generalforsamling. Her venter blandt andet et klimamøde "uden sludder".
18. SEP 2023 8.48

Den ene rapport efter den anden har slået det fast, og verdens ledere kan efterhånden ikke længere være i tvivl. Alligevel skar en stor og længe ventet FN-rapport det for nylig helt ud i pap: Vinduet til at sikre målet fra Parisaftalen er ved at lukke hastigt i, og der er brug for mere klimahandling på alle fronter.

Nu samles verdens ledere så til FN's årlige generalforsamling i New York, USA. Onsdag har generalsekretær António Guterres annonceret et klimamøde "uden sludder", der skal accelerere klimaindsatsen.

- Nu må være tiden til ambition og handling, lyder det i indkaldelsen til mødet.

- Verden ser på - og planeten kan ikke vente.

Den nye rapport fra FN's Klimasekretariat er speciel, fordi det er den første status over, hvor langt vi er fra målene i Parisaftalen. Det er altså det formelle papir, som verdens lande skal forholde sig til ved FN's store klimatopmøde, COP28, senere på året. I det forløb spiller minister for global klimapolitik og udviklingssamarbejde Dan Jørgensen (S) en vigtig rolle.

Han forbereder sammen med sydafrikanske Barbara Creecy en evaluering af målene frem mod COP28, og arbejdet fortsætter i New York:

- Vi har de seneste måneder ført samtaler med forskellige grupper af lande, og der er en global erkendelse af, at det her er en meget vigtig COP. Men om det er nok til, at der bliver truffet vigtige beslutninger, vil tiden vise.

Dan Jørgensen: Denne COP skal levere resultater

Parisaftalens hovedmål er at begrænse temperaturstigningerne til helst under 1,5 grader for at undgå de værste klimakonsekvenser. Aktuelt er vi dog langtfra på rette vej, og de klimaplaner, som landene har spillet ind med, er slet ikke nok til at nå målet.

Udledningen af drivhusgasser skal eksempelvis toppe senest i 2025 for at nå det og være tæt på halveret i 2030 i forhold til i 2019. Ifølge rapporten fortsætter udledningen dog opad i mange af de største økonomier, mens den ser ud til at have toppet i i- og nogle u-lande.

- Der skal leveres på denne COP, hvis vi skal have forhåbninger om at rette op på den kurs, som verden desværre er på, siger Dan Jørgensen.

Han kalder årets klimatopmøde for det vigtigste, siden Parisaftalen blev indgået til store klapsalver i Paris i 2015.

- Vi skal meget gerne holde temperaturstigningen under 1,5 grader, og det kræver, at vi reducerer ganske markant globalt inden 2030. Det vil sige, at vi har meget, meget travlt, understreger han.

Hos nødhjælpsorganisationen Folkekirkens Nødhjælp hjælper man allerede nu til i lande, som mærker konsekvenserne af klimaforandringerne. Blandt andet i Kenya, der lider under, at en voldsom tørke i årevis har hærget Afrikas Horn i det østlige Afrika. En tørke, der ifølge forskere ville have været usandsynlig uden de menneskeskabte klimaforandringer.

- De konsekvenser, der er på vej - og som allerede sker - er så store, at hvis vi for alvor vil sikre, at alle mennesker skal have mulighed for udvikling, så er vi nødt til at gøre noget, siger klimarådgiver ved Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg.

- "Business as usual" er ikke en mulighed.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet