Kriegers Flak-vindmøllepark producerer tang til fødevarer
Båd kontrollerer tang- og muslingeliner ved Kriegers Flak vindmøllepark.
Foto: Vattenfall

Kriegers Flak-vindmøllepark producerer tang til fødevarer

WIN@sea-forskningssamarbejdet mellem danske universiteter, muslinge- og tangproducenter, Kattegatcentret og Vattenfall dyrker spiselig tang ved Vattenfalls havmøllepark Danske Kriegers Flak
21. JUN 2024 12.49

Mange danskere er bekymret for havmiljet, når der opføres havvindmøller i de danske farvande. Men havvindmøller kan have positive indvirkninger på havmiljøet. Således viser en ny undersøgelse, hvordan det er muligt at bruge havmølleparker til at producere fødevarer, samtidig med at Nordeuropas behov for vedvarende energi dækkes. Det oplyser Vattenfall i en meddelelse.

Energiselskabet er sammen med en række danske universiteter, muslinge- og tangproducenter og Kattegatcentret en del af WIN@sea-forskningssamarbejdet, som arbejder på at dyrke spiselig tang på linjer inden for omkredsen af Vattenfalls havmøllepark Danske Kriegers Flak.

- Vi har lige høstet den første tang. Og det er en kæmpe milepæl. Dyrkning af tang og muslinger har potentialet til at optage næringsstoffer fra havmiljøet og omdanne det til fødevarer. Det giver os en unik mulighed for at forbedre kvaliteten af havmiljøet, samtidig med at vi producerer sunde fisk og skaldyr, siger WIN@sea-projektleder og seniorforsker Annette Bruhn fra Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet.

Ud over dyrkning af tang og muslinger integrerer forskningssamarbejdet også overvågning af havmiljøet omkring havmølleparken Danske Kriegers Flak. Formålet er at overvåge de indvirkninger, som vindmøllefundamenterne og de omkringliggende kunstige rev har på livet i havet i området.

- Hos Vattenfall arbejder vi for fossilfrihed, men aldrig på bekostning af havmiljøet. Derfor arbejder vi på at finde en måde, hvorpå vores energiinstallationer kan anvendes til mere end blot produktion af energi. Vi løser udfordringerne og identificerer synergierne ved at producere fossilfri el og bæredygtige fødevarer fra havet på samme sted på samme tid, siger Tim Wilms, biovidenskabelig ekspert hos Vattenfall.

amp

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet