Fremtidens atomkraft bliver flydendende og skal give velfærd
Kommunikationschef hos Seaborg Technologies Per Mikael Jensen mærker en positiv holdning til atomkraft fra yngre mennesker. Her er han med et af de saltkrystaller - eller sten - som skal smeltes ved 600 grader og køler reaktoren. Det smeltede salt størkner igen ved temperaturer under 300 grader
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Fremtidens atomkraft bliver flydendende og skal give velfærd

Danske Seaborg vil satse på Sydøstasien, så regionen bliver fri for kulkraftværkerne
3. JUN 2022 7.57

Det er intet mindre end fjerde generations atomkraft, der er ved at blive udviklet på Titangade i Københavns Nordvestkvarter. Ideen er at gøre atomkraftværkerne små, flydende på pramme, der skal producere strøm for anker i havne. Firmaet bag ideen hedder Seaborg Technologies, og kommunikationschefen er Per Mikael Jensen, der har skiftet jobbene som topleder i mediebranchen ud med energibranchen.

- De mindste pramme kommer til at være fra 150 meter lang, og de største kommer til at være på størrelse med et containerskib. Hele ideen er at bygge ”small modular reactors” – for det har den fordel, at man kan masseproducere. Når man har bygget nogle få, så kan man opskalere til op mod 200 om året, fortæller Per Mikael Jensen om noget, der bliver en realitet, når produktionen er i fuld drift cirka et årti fra nu.

Det er forventningen, at teknologien er endelig færdigudviklet indenfor fem til syv år, hvor den første atompram skal være klar. Der er allerede udpeget et marked og produktionsland til de flydende atomkraftværker. 

- Det tager lang tid at udvikle energiprojekter. Vi har indgået en aftale med Samsung, der skal bygge prammene i Korea. Tanken er, at prammene herefter skal trækkes til det primære marked, som er i Sydøstasien. Landene her har ikke samme mulighed for at udbygge vindkraft på grund af monsun og andre forhold. Flydende atomkraft gør, at landene kan slippe fri for deres kulkraftværker. Et gram uran kan frembringe lige så meget energi som 4 ton kul, tilføjer Per Mikael Jensen.

Lande i Sydøstasien som Brunei, Burma, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Malaysia, Singapore, Filippinerne og Indonesien har store fordele ved flydende atomkraft.

- Der kan ikke skabes velfærd uden energi, og det lider hele regionen af. Vi vil jo helst ikke have, der bliver bygget kulkraftværker. Her er en anden mulighed for at skabe velfærd, siger  Per Mikael Jensen.

Den flydende atomkraft betyder også, at der er en fordel, hvis landende ikke har myndighedskompetencerne til at sikre det lovgivningsmæssige omkring atomkraft  på land. Selvom der ikke er indgået nogen endelige aftaler endnu, så er interessen stor.

- Vi har meget konkrete samtaler med flere lande, og vi får mange henvendelser. Den mindste atompram kommer til at producere 200 MW, og den største kommer op på 800 MW. Det svarer til, at den største ville kunne lave nok strøm til hele København, siger Per Mikael Jensen.

Normale atomkraftværker er kendt for at være særdeles dyre at opføre, men det er helt anderledes med Seaborgs flydende værker. 

- Prisen skulle gerne være den samme som vindkraft, siger Per Mikael Jensen.

Fjerde generations atomkraft

Mens atomkraft har et blakket ry på grund af ulykker som Three Mile Island,  Tjernobyl og senest Fukushima, så er den flydende form hos Seaborg Technologies meget mere sikkert.

- Man kommer tit til at tale om gamle ulykker. Det svarer til at sammenligne en Ford T fra 1920’erne med en moderne Tesla. Her er sikkerheden en helt anden. Det er stadigt uran, men det er kølet med flydende salt, der bliver til sten, hvis det kommer ud. Desuden kan der ikke opstå, gasser eller dampe ved kølingen med det flydende salt. Der er heller ikke nogen nedsmeltnings- eller eksplosionfare. Det er kun inden for hegnet på en afstand op til 700 meter, der vil kunne opstå stråling, forklarer kommunikationschefen om et worst case og usandsynligt scenarie.

Selvom stenen af det flydende salt er radioaktivt bestrålet, er meget mere sikkert end normalt atomaffald.

- Mens atomaffald fra et normalt a-kraftværk tager flere tusinde år om miste sin stråling, så tager det kun 300 år for vores affald. Det svarer til den radioaktive stråling, der kommer fra radioaktivt hospitalsaffald, forklarer Per Mikael Jensen.

Milepælene på vejen 

Der er 100 medarbejdere i Seaborg Technologies med 25 forskellige nationaliteter. De har en uddannelsesgrad, som nok de færreste virksomheder kan bryste sig af selv inden for atomfysik.

- Vi har 40 PhD’er ansat, og  fire ud af vores fem af vores  grundlæggere har en Ph.d., fortæller Per Mikael Jensen.

Den samling af kompetencer har gjort, at udviklingen af teknologien  allerede har båret frugt. Der er nemlig sikret en vigtig amerikansk godkendelse.

- En milepæl er, vi allerede har opnået godkendelsen til kommerciel drift af klassificeringsbureau ABS – der står for The American Bureau of Shipping. Der er også andre milepæle på vej, som vi ikke taler om endnu, fortæller Per Mikael Jensen slutteligt.



 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet