Europas største reaktor ude af drift på grund af teknisk fejl

Fejl i temperaturmåler er skyld i driftsstop på atomreaktor. Tirsdag ventes den igen at være i drift.  
KORT NYT20. NOV 2023 15.39

Europas største atomreaktor - Olkiluoto 3 i Finland - blev søndag lukket automatisk ned på grund af et teknisk problem. Den ventes at genoptage normal drift tirsdag. Det oplyser det finske selskab, som står for driften, TVO. Årsagen var en fejl i temperaturmålingen og havde ifølge selskabet "ingen indflydelse på nuklear sikkerhed".

- Olkiluoto 3-enheden var i normal drift, da en fejl i turbineværket automatisk stoppede værkets elektriske produktion. Anlægget virkede som tilsigtet under fejlen, skriver TVO i en meddelelse mandag.

- Årsagen til fejlen var en fejl i en temperaturmåling i generatorens kølesystem, lyder det videre.

Den ventes at være i funktion igen tirsdag klokken 11 dansk tid eller ved middagstid finsk tid. Olkiluoto 3 er en næstegenerations trykvandsreaktor af typen EPR. Den er bygget af det franskledede Areva-Siemens-konsortium, og den kan producere omkring 14 procent af Finlands strøm.

Den blev taget i normal drift i april 2023. Det er omkring, 18 år efter at byggeriet af den begyndte - og 14 år efter at den planmæssigt skulle have påbegyndt kommerciel produktion. Ligesom flere andre EPR-projekter har den været ramt af gentagne byggeforsinkelser. Forsinkelserne har kostet milliarder af kroner.

I alt kan Olkiluoto 3 generere 1600 megawatt. Den er dermed den største atomreaktor i Europa. Imens er Zaporizjzja-kraftværket i Ukraine det største kraftværk i Europa. Det har seks reaktorer.


/ritzau/AFP

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet