EU-lande er enige om sanktionspakke nummer 14 mod Rusland

Den nyeste sanktionspakke indeholder blandt andet et forbud mod reeksport af russisk flydende naturgas.  
20. JUN 2024 10.42

OPDATERET: EU's medlemslande er blevet enige om en "kraftfuld" og "betydelig" sanktionspakke mod Rusland. Det er nummer 14 af slagsen. Det skriver det belgiske EU-formandskab på den sociale platform X.

Her lyder det, at pakken indeholder "nye målrettede tiltag" og lukker "smuthuller" i de allerede vedtagne sanktionspakker. Det fremgår ikke, hvilke konkrete tiltag der er tale om.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der dog inkluderet et forbud mod reeksport af russisk flydende naturgas, forkortet LNG, i EU-farvande.

Med reeksport menes, at man videresælger en importeret vare til et andet land, for eksempel efter at den er blevet videreforarbejdet. Men der er altså ikke tale om et fuldstændigt importforbud, skriver mediet Euronews.

Så EU-virksomheder har stadig lov at købe russisk LNG. Men de får forbud mod at reeksportere det til andre lande. Det kaldes også omladning.

Fagfolk: Får ikke stor effekt

Men fagfolk på gasområdet siger ifølge Reuters, at tiltaget ikke ventes at få den store effekt. Det skyldes, at Europa stadig køber russisk gas selv, og at omladning via EU-havne til Asien kun står for omkring ti procent af Ruslands samlede eksport af flydende naturgas.

Landene har brugt mere end en måned på at diskutere, hvad den nye pakke skulle indeholde. De har været uenige om forskellige tekniske detaljer, skriver Euronews.

Den forrige sanktionspakke, som var nummer 13, blev vedtaget tidligere i år i anledning af to-årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine, som fandt sted i februar 2022. De tidligere pakker har omfattet alt fra højteknologisk militært udstyr til sanktioner mod enkelte russiske borgere.

Sanktionspakke nummer 12, som trådte i kraft 1. januar i år, indeholdt blandt andet et forbud mod import af diamanter fra Rusland. Også bedre monitorering af prisloftet på russisk olie var inkluderet.

/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet