DI Energi klar med havvindsudspil

DI Energis anbefalinger sætter fokus på rammebetingelserne, som skal skubbe på Danmarks havvindambitioner.
21. JUN 2024 14.27

Danmark har store havvindambitioner og frem mod 2030 skal der udbydes 9 GW med mulighed for yderligere overplanting med op til 5 GW. Samtidig er der afsat havarealer i dansk farvand til i alt 35 GW havvind på sigt. 

Den megen nye grønne energi er også en nødvendighed, da Danmarks elforbrug forventes at være mere end firdoblet i 2050 bl.a. skal der bruges store mængder energi til PtX i fremtiden. 

Der er dog en udfordring ift. at skaffe grøn strøm fra havvind. For ifølge rapporten "Analyse af investeringsklimaet for havvind i Danmark", som er udarbejdet af PwC, er det på bare to år er det blevet ca. 5,2 mia. kr. dyrere at opføre én gigawatt havvind som investeringscase, svarende til 30 pct.

Det vurderes, at dette ændrede investeringslandskab kan påvirke udbygningen af dansk havvind i negativ retning på længere sigt – og dermed også have implikationer for Danmark som vindmølleproduktionsland, branchens beskæftigelse og eksport af vindteknologi. 

Derfor mener DI Energi, at der er behov for et fornyet politisk fokus på området. DI Energi har lanceret et havvindsudspillet "Mere havvind fremover - risici for Danmark, hvis politikerne ikke handler nu!" med anbefalinger for udbygning af havvind. Anbefalingerne sætter skarpt på rammebetingelserne for havvind, og foreslår bl.a. en ny udbudsmodel.

amp
 

Her er DI Energis anbefalinger:

  1. En udbudsmodel til fremtiden
  2. Markedsdrevet ordning for udbygning med havvind
  3. En plan for mere havvind frem mod 2040 og 2050
  4. Fortsæt grøn investeringsordning i 2025
Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet