Det grå guld sikrer Danmarks energiforsyning
Elektriker Jørgen Peter Dich er en del af en tendens til, at det er modne mennesker som gerne vil arbejde offshore.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Det grå guld sikrer Danmarks energiforsyning

66-årige Jørgen Peter Dich var egentlig på vej på pension, men den er udsat, for han vendte tilbage til Tyra-feltet efter 37 år. Han er en del af en tendens, for det er de modne, der vil arbejde offshore.
14. FEB 2023 14.58

Egentlig havde den 66-årige elektriker Jørgen Peter Dich allerede lidt indstillet sig på at stoppe med at arbejde til sommer, men sådan tænker han ikke mere. Nu arbejder han med Tyra-redevelopment på Nordsøen for Semco Maritime

- Det er det sociale, som tiltaler mig. Det er også derfor, jeg går i svømmehallen hver dag, når jeg har fri. Nu tænker jeg på at udsætte min pension, for jeg synes, det er hyggeligt at arbejde. Jeg tænkte ellers, at jeg ville gå på pension til juni, når jeg bliver 67 år, fortæller Jørgen Peter Dich.

Dansk Offshore genkender tendensen

Hos brancheorganisationen Dansk Offshore mærker man, at det der er en tendens, at medarbejderne offshore er modne.

- Vi hører fra vores medlemmer, at mange af deres medarbejdere er i en alder, hvor de forventes at gå på pension indenfor en kortere årrække. De sidste analyser, som vi har, er fra 2017, og der er meget siden den gang, forklarer Martin Næsby, der er adm. direktør i Dansk Offshore.

Der er nemlig allerede hård konkurrence om medarbejderne med de rette kompetencer. Men branchen har også brug for yngre medarbejdere, og der er mulighed for at komme tilbage til komme videre fra olie og gas.

- Her kan man få de kompentencer, som går man også kan få arbejde i den grønne industri senere, hvis man vil være med i den, fortæller Martin Næsby om arbejde der både kan være indenfor offshore vindbranchen, men også indenfor CCS, hvor der i fremtiden skal lagres CO2 i den danske undergrund. CCS er en af metoderne, der skal sikre, at Danmark når sine 2030 om reduktion af CO2-udledning.

Dårligt eller rigtigt godt for en småbørnsfamilie

Jørgen Peter Dich kan godt forstå, at der er flest modne, som vil arbejde offshore. Selvom man har tre uger fri i streg, så er man er 14 dage ude på Nordsøen for at arbejde, hvor små børn måske skal undvære deres forælder.

- Det dur ikke med familie og små børn. Det skal være en meget tålmodig ung dame, som vil være med til det, siger han.

Martin Næsby kan godt forstå, at det kan være svært for en familiefar at være væk fra sin familie i 14 dage. Men de tre uger hjemme åbner dog for et helt andet familieliv.

- Familielivet har ændret sig – men her er en mulighed for at kunne være der 120 pct. for sine børn i de tre uger, man har fri. Der er absolut også nogle fordele i, når far kan hente sine børn tidligt i børnehaven, siger Martin Næsby og tilføjer:

- Nogle kan ikke forestille sig andet, og for dem er det en livstil.

”Det er et godt arbejde”

Der er heller ingen tvivl for Jørgen Peter Dich om, at man sagtens kan have et offshore arbejde, selvom man har passeret de 60 år.

- Jeg har en kollega, der har arbejdet derude i 21 år, og han er to år yngre end mig. Det er et godt arbejde, som man sagtens kan klare, selvom man er over 60 år, siger Jørgen Peter Dich.

Han har selv fået to nye hofter, så er det slet ingen hindring for at kunne arbejde offshore.

- Det er overhovedet ikke noget problem som 66-årig. Der er slet ikke noget fysisk hårdt ved det, man må fx slet ikke løfte tunge ting. Men man skal kunne gå på trapper, ellers dur det ikke. Det eneste er, det er svært at arbejde nat, fortæller Jørgen Peter Dich.

Han har også en ide til at få flere i hans alder til at arbejde offshore og være med til at sikre Danmarks energiforsyning fra Nordsøen.

- De bliver nok nødt til at nurse lidt om de gamle, lyder det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet