Amerikansk oliegigant leverer rekordresultat i 2022
Exxon Mobil har haft en rekord indtjening i 2022. (Arkivfoto).
Foto: Matt Rourke/Ritzau Scanpix

Amerikansk oliegigant leverer rekordresultat i 2022

Exxon Mobil har haft et indbringende 2022, hvor resultatet landede på 382 milliarder kroner, viser regnskab.  
1. FEB 2023 8.26

Den amerikanske oliegigant Exxon Mobil tjente i 2022 rekordmange penge. Det viser selskabets årsregnskab, skriver nyhedsbureauet Reuters. Med en indtjening på 56 mia. dollar, svarende til omkring 382 mia. kr., har selskabet overgået sin hidtidige rekord fra 2008.

- Resultatet er hjulpet på vej af stærke markeder, en stærk produktion og god kontrol med vores omkostninger under pandemien, siger Kathryn Mikells, økonomichef i Exxon Mobil, til Reuters.

De vestlige landes olieindustri har generelt oplevet et indbringende 2022. Prisen på olie og en højere efterspørgsel ventes at give industriens største virksomheder, herunder Exxon Mobil, en samlet indtjening på omkring 200 mia. dollar, skriver Reuters. Det svarer til omkring 1400 mia. kr.

På lagt særskat i EU

Olieselskabernes indtjening i 2022 har ført til en del kritik - blandt andet fra flere regeringer. Kritikken medførte, at EU pålagde netop Exxon Mobil en særskat på 1,3 mia. dollar, svarende til cirka 9 mia. kr., i sidste kvartal af 2022. Særskatten blev præsenteret tilbage i september af Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen. Den er rettet mod olie-, gas- og kulselskaber, skriver engelske BBC.

Særskatten er blevet betegnet som et "krisebidrag" fra selskaber som Exxon Mobil, der har tjent ekstra mange penge på den energikrise, som EU befinder sig i. En krise, som er født af krigen i Ukraine, og som har fået EU i gang med at gøre sig uafhængig af russisk gas. Det har sendt efterspørgslen på andre leverandører af energi, som for eksempel Exxon Mobil, i vejret.

EU begrundede særskatten med, at disse selskaber ville få en indtjening i 2022 på omkring 20 pct. mere end den gennemsnitlige indtjening i de foregående tre år, ifølge BBC.

Exxon Mobil har siden sagsøgt EU, fordi selskabet mener, at EU har overskredet sine beføjelser med den særskat. Exxon Mobils resultat svarer til, at selskabet har haft en indtjening på cirka 43 mio. kr. i timen i hele 2022.


/ritzau/

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet