Lars Aagaard kunne give dispensation
I Brøns arbejder Solveig Busch og Svend Erik Tønder Degn Hansen for at gøre den sydvestjyske landsbys fjernvarme både grøn og meget billigere med tre af vindmøllerne i baggrunden. Foreløbigt er det ikke lykkedes.
Foto: Jesper Ernlund Lassen - Danish Offshore Industry - DOI.dk

”Lars Aagaard kunne give dispensation”

Brøns Kraftvarmeværk har en af landets højeste fjernvarmepriser. Nye regler fra 2023 muliggør lokal vindmøllestrøm og billig grøn fjernvarme, men Energistyrelsen har sagt nej. Sagen er nu sendt til klage og ligger også hos ministeren.
9. JAN 2025 13.20

Det burde ligge lige til højrebenet, tænkte bygningsingeniør på efterløn Svend Erik Tønder Degn Hansen. Han er et engageret medlem af bestyrelsen for Brøns Kraftvarmeværk, der arbejder metodisk.

Derfor var han sammen med den øvrige bestyrelse også klar, da Energistyrelsen i begyndelsen af 2023 åbnede for direkte linjeføring uden for det offentlige elnet og fordyrende net-tariffer mellem vedvarende energikilder som fx vindmøller og fjernvarmeværker. Planen var at gøre fjernvarmen i den lille sønderjyske landsby Brøns både grønnere og billigere for de 138 fjernvarmekunder i byen med cirka 400 beboere.

- Vi har en af landets dyreste fjernvarmepriser, fordi vi har gaskedel, flisfyr og en gasmotor. Det betyder, at det koster i omegnen af 23.500 kr. at varme et standardhus op, fortæller Svend Erik Tønder Degn Hansen.

Men de nye regler åbnede for, at fjernvarmen i Brøns kunne blive langt, langt billigere og endda meget mere grøn. Lige uden for Brøns står der nemlig tre eksisterende 400 kW Micon-møller fra 1992, som Brøns Kraftvarmeværk kunne købe billigt. De oprindelige forsøgsmøller er stadig i god stand og ville kunne levere samlet 1,2 MW i lokalproduceret strøm.

- Møllerne er fra 1992 og skulle have været pillet ned for to år siden, men vi har fået undersøgt møllerne. De kan køre mange år endnu, hvis de bliver serviceret, forklarer han og slår samtidig fast:

- Det er en chance for at blive grønnere, som vores lille landsby får, men det er nu eller aldrig.

Strandet på trods af al fornuft

Efter Energistyrelsen åbnede muligheden for direkte linjeføring, søgte Brøns Kraftvarmeværk om etableringen. I juni modtog værket tilsagn om at etablere linjen, men glæden i Brøns skulle blive særdeles kort.

- Vi fik en computergenereret tilladelse fra Energistyrelsen, men dagen efter trak styrelsen tilladelsen tilbage, forklarer Svend Erik Tønder Degn Hansen og konstaterer:

- Man ryster på hovedet af det her. Det er skørt, når vi har tre funktionsdygtige møller, som vi ikke må bruge.

Brøns Kraftvarmeværk har klaget over afgørelsen, der nu ligger hos Energiklagenævnet i Viborg.

- Der er et års sagsbehandlingstid hos Energiklagenævnet, og vi forventer svar den 13. august 2025, fortæller han.

Heller ikke en henvendelse til klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har hjulpet.

- Lars Aagaard kunne give dispensation – men han gør det ikke. Begrundelsen er, at der er en klagesag kørende, forklarer Svend Erik Tønder Degn Hansen, der på flere måder har forsøgt at råbe ministeren op.

På landsplan er Hvide Sande Fjernvarme kendt for at have de billigste fjernvarmepriser i Danmark, og det er netop med strøm fra vindmøller. Forskellen på afstanden mellem vindmøllerne og fjernvarmeværket i hhv. Hvide Sande og Brøns er dog minimal.

- Hos os er der 1064 meter i fugleflugtslinje, og så vidt jeg kan se, er der 910 meter i Hvide Sande, forklarer Svend Erik Tønder Degn Hansen og tilføjer:

- Det her skal ud, så folk kan se, hvor vanvittigt det er.

Den rådne banan kalder Christiansborg

Svend Erik Tønder Degn Hansen har også skrevet til adskillige medlemmer af Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget, men han har kun modtaget svar fra Morten Messerschmidt (DF).

I lokalsamfundet støtter den pensionerede overlæge Solveig Busch også målet om den direkte linjeføring. Hun ejer jorden, hvor vindmøllerne står, men hun vil ikke have lejeindtægt, hvis Brøns Kraftvarmeværk overtager møllerne. Som tilflytter fra København ser hun dog en tendens.

- Når man sidder derinde på Christiansborg, så er det vigtigt, man ved, hvad der sker langt ude i den rådne banan, siger Solveig Busch, og Svend Erik Tønder Degn Hansen supplerer:

- De sidder der med deres fine uddannelser, men de skal ud og se det, så de forstår det.

Energistyrelsen: Fejl i ansøgningen

DOI.dk har modtaget følgende skriftlige kommentar fra Energistyrelsen til sagen om direkte linjeføring fra vindmøllerne til Brøns Kraftvarmeværk.

"Brøns Kraftvarmeværk har den 27. juni 2023 gennem Energistyrelsens automatiske ansøgningsportal ansøgt om tilladelse til at etablere en direkte linje mellem kraftvarmeværkets varmepumpe og et produktionsanlæg bestående af tre vindmøller. Ved manuelt faktatjek blev Energistyrelsen opmærksom på, at der var fejl i de indtastede oplysninger, der lå til grund for den automatiske godkendelse. Energistyrelsen trak derfor godkendelsen tilbage og bad Brøns om supplerende oplysninger.

Der blev den 12. juli fremsendt supplerende og uddybende bemærkninger til den oprindelige ansøgning.

Det fremgår af de supplerende bemærkninger til den oprindelige ansøgning, at det ansøgte projekt ikke lever op til ordningens afstandskriterie, og at der ikke var system- eller netteknisk hensyn, der taler for at dispensere fra kriteriet. Derfor kunne Energistyrelsen ikke godkende etablering af en direkte linje."

DOI.dk har modtaget følgende kommentar fra Klima- Energi og Forsyningsministeriet.

- Spørgsmål om dispensationer er delegeret til Energistyrelsen. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har ikke nogen kommentarer til en sag, som er under behandling i et klagenævn.

Opdateret 09.01.25. kl.21:05.

brøns fjernvarme 

Grafik: Christians Sennels - DK Creative.

Afstanden mellem vindmøllerne og fjernvarmeværket er ifølge Svend Erik Tønder Degn Hansen på 1064 meter i fugleflugt.

Faktaboks: Direkte linjeføring

Den 1. maj 2023 åbnede Energistyrelsen for ansøgninger om direkte linjer. De blev muligt med Folketingets vedtagelse af en revideret elforsyningslov (L37).

En direkte linje forbinder elproduktion og forbrug direkte uden om det kollektive elforsyningsnet. Det kan øge brugen af vedvarende energi og grønne teknologier som PtX og varmepumper samt aflaste elnettet i områder med stor produktion af grøn strøm.

Reglerne for direkte linjer skal fremme den grønne omstilling og gøre energisystemet mere effektivt.

Energistyrelsen oplyser til DOI.dk, at styrelsen har modtaget seks ansøgninger siden reglerne trådte i kraft. Tre ansøgninger er godkendt, en ansøgning er blevet afslået, og en anden er trukket tilbage, mens en ansøgning fortsat er under behandling.

This article has been automatically translated from danish.
Sign up for the newsletter