Malene er første kvindelige danske platformchef på Nordsøen
Malene Birkemose Knudsen blev sidste år i april den første kvindelige danske platformchef på olie- og gasfeltet Halfdan. Her er hun fotograferet hos TotalEnergies i Esbjerg sammen et borehoved. Der skal snart bores nye brønde på Halfdan-feltet.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Malene er første kvindelige danske platformchef på Nordsøen

I al stilhed skrev Malene Birkemose Knudsen sidste år dansk historie – selv tager hun det med ophøjet ro. Det gode team, trivsel og sikkerheden er vigtigst for hende, så olie- og gasproduktionen kører på Halfdan-feltet.
27. MAR 2023 12.45

Rygtet spredte sig allerede sidste år i det stille på havnen i Esbjerg om, at TotalEnergies havde fået sin første kvindelige danske platformchef i den danske del af Nordsøen. Det er første gang i Danmark, at en dansk kvinde får et sådant job.

Civilingeniør Malene Birkemose Knudsen blev offshore installation manager (OIM) – som titlen hedder i olie-gasbranchen på Halfdan-feltet i april måned 2022. Stillingen er som en kaptajn på et skib, hvor platformchefen er den øverste leder på platformen med ansvar for både medarbejdere og produktion.

45-årige Malene Birkemose Knudsen er afslappet omkring jobbet, og at hun blev den første kvindelige danske platformchef, samme år som olie- og gasproduktionen fyldte 50 år i Danmark. Dermed har hun skrevet sig ind i historiebøger. Det er dog ikke noget, der fylder for hende.

- Mine venner og familie synes, det er godt gået. Men det er ikke noget, som jeg går og reklamerer med, siger Malene Birkemose Knudsen, der er begejstret for sit arbejde:

- Jeg er mega glad for det, selvom det ikke er et job, som jeg specifikt er gået efter.

Det hele begyndte nemlig med et valg mellem to studiebyer.

København eller Esbjerg

Selvom Malene Birkemose Knudsen er fra universitetsbyen Odense, så stod valget mellem at læse til ingeniør i enten København eller Esbjerg.

- Jeg flyttede til Esbjerg for at læse, for på det tidspunkt kunne man kan kun læse til diplomingeniør i Odense. Men jeg ville være civilingeniør, og så blev det Esbjerg. Jeg var bange for ikke at få taget den sidste del, hvis jeg var blevet i Odense, fortæller hun.

Som civilingeniør begyndte karrieren hos Mærsk, der den gang stod for udvindingen af olie- og gas fra den danske del af Nordsøen.

- Jeg startede for 21 år siden som trainee hos Mærsk, senere blev jeg processingeniør, projekt manager og produktionsleder onshore, fortæller Malene Birkemose Knudsen, der har været både i Esbjerg, Singapore og Qatar i Mærsktiden.

På et tidspunkt havde hun prøvet så meget forskelligt, at offshore arbejdet trak.

- Mine børn har en alder, hvor jeg kan være væk fra dem, og det er absolut en spændende mulighed at få, fortæller hun nu om jobbet som platformchef.

Hendes døtre er i dag otte og 15 år gamle, så de kan være alene med deres far i de 14 dage, hvor Malene Birkemose Knudsen er ude på Halfdan B. Der er tre platformchefer, der afløser hinanden på platformen.

- Jeg havde rotationer med hver af de tre andre, inden jeg kom ud alene, forklarer Malene Birkemose Knudsen.

Efter det kunne den ene af de tre fratræde sin stilling, så der igen er tre om at dele stillingen.

14 dage væk men mere fritid med familien

Malene Birkemose Knudsen har forberedt sin familie på, hvordan det ville være, når hun er væk i 14 dage.

- Jeg afklarede med det med min mand og børn, inden jeg tog beslutningen, selvom de nok ikke helt vidste, hvad det indebar siger hun.

Og selvom hendes børn har vænnet sig til, at deres mor tager på arbejde på Nordsøen 14 dage af gangen, så er en ting stadig sikkert.

- Mine børn er da trætte af det, når jeg skal afsted, men det er ikke underligt. Man skal nok være af en bestemt støbning for at kunne være væk i 14 dage, fortæller Malene Birkemose Knudsen.

Selvom arbejdspladsen er 200 km ude på Nordsøen, og hun ikke arbejder 12 timer i døgnet men derimod 24 timer i døgnet som platformchef, så er der tid til at holde kontakt familien.

- Jeg ringer da sammen med dem flere gange om dagen på FaceTime, fortæller hun om noget, der trods afstanden giver en form for nærvær med familien.

Arbejdet på Halfdan

Mens det arbejde, som Malene Birkemose Knudsen tidligere har haft, næsten udelukkende har været af teknisk og ledelsesmæssig karakter, så indeholder arbejdet som offshore installation manager endnu flere facetter.

- Det er som et lille samfund, hvor man lever op af hinanden i 14 dage, man skal kunne begå sig med alle. Det er vigtigt med et godt team og samarbejde. Det er mig, der skal sørge for, at alle er glade og tilpas. Det hele skal fungere, og det gælder fra køkkenet til rengøringen, der også er vigtige dele af det, siger hun.

Sikkerhed og trivsel er nemlig noget, der ikke bliver gået på kompromis med for de op til 80 medarbejdere, der kan arbejde på Halfdan B ad gangen. Derudover har Malene Birkemose Knudsen også ansvaret for 30 medarbejdere på Halfdan A og ubemandede Halfdan C.

Samlet producerer Halfdan A, B og C 45.000 tønder olie-gas i døgnet – eller som det hedder i branchen olie og gas-ækvavilenter. Så det er både ansvaret for medarbejdernes sikkerhed samt en produktion, der skal køre. Selvom det er routinearbejde, så er det ikke altid sådan.

- Man ved aldrig hvad dagen bringer, og man kan ikke bruge tid til at tænke, hvad der skal gøres, hvis der går en gas-alarm klokken tre om natten, siger Malene Birkemose Knudsen om en af grundene til, at hendes arbejde er 24 timer i døgnet.

Og det med sikkerhed er noget, Halfdan kan fremvise en virkelig god statistik på.

- Sikkerheden er en topprioriteret, og vi har netop fejret fem år, uden at en eneste person har været væk mere end 24 timer, fortæller hun.

Der er en lang række ting, der ellers hører til en almindelig hverdag, der slet ikke skal tænkes på en offshore platform.

- Man skal ikke tænke på alle de praktiske ting, som at hente børn og købe ind. Man skal gå ned og hente sit tøj i vaskeriet, siger hun.

Selvom der er sørget for alt det praktiske på Halfdan, så er der ingen tvivl om, hvad de første dage af de tre ugers fri øremærket til.

- Man har en helt anden frihed med tre ugers fri. Men de første dage efter jeg kommer hjem, der har jeg brug for at gå lange ture alene med min hund, forklarer Malene Birkemose Knudsen.

God modtagelse som kvindelig chef

Det er ingen hemmelighed, at arbejde offshore er en mandsdomineret verden, og på Halfdan B er der mellem fem til seks kvinder ud de op til 80 ombord. Men Malene Birkemose Knudsen er blevet taget godt imod.

- Det har været som enhver anden ny, at jeg lige skulle kigges lidt an. Jeg har godt kunne mærke, at mandenverdenen bliver droslet lidt ned. Mændene har nok godt af, der kommer en kvinde, siger Malene Birkemose Knudsen, der heller ikke har mærket forskel på den måde, de udenlandske medarbejdere er overfor hende.

- Da jeg arbejde i Qatar, mærkede jeg at nogle havde det svært med en kvindelig chef, sådan har det slet ikke været på Halfdan, fortæller hun.

Hun har også et budskab til andre kvinder.

- Man skal se mulighederne som kvinde, for der er mange muligheder som kvinde i et stort firma. Oliebranchen bliver set som uattraktiv, men den er jeg så slet ikke enig i, siger Malene Birkemose Knudsen.

Malene Birkemose Knudsen blev den første kvindelige platformchef i den danske del af Nordsøen i april måned og allerede i efteråret 2022 blev en anden kvinde ansat i samme stilling.

Der er helt sikkert flere kvinder på vej offshore, for TotalEnergies har en global strategi og målsætning om, at 30 pct. af alle selskabets ledere og topledere skal være kvinder i 2025.

Halfdan C 2 

Malene Birkemose Knudsens arbejdsplads Halfdan C har havudsigt i verdensklasse. Foto: TotalEnergies.

Denne version af artiklen blev opdateret 27.03.23 kl. 15:28.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This article has been automatically translated from danish.
Hanstholm Havn
Sign up for the newsletter