WindEurope efter over 15 GW ny vindenergi i Europa sidste år: Der er behov for handling
Det går for langsomt med udbygningen af vindenergi, mener WindEurope. (Arkivfoto.)
Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

WindEurope efter over 15 GW ny vindenergi i Europa sidste år: Der er behov for handling

Ifølge de første skøn fra WindEurope byggede Europa 15,2 GW ny vindenergi i 2024. For at nå sine mål for energi og klima i 2030 skal EU bygge 30 GW nye vindmølleparker om året.
10. JAN 2025 13.03

Det går for langsomt. Således kan brancheorganisationen WindEuropes tanker om udbygningen af vindenergi i Europa kort opsummeres. Sidste år blev der ifølge organisationens skøn opført 15,3 GW vindenergi i Europa: 13 GW onshore og 2,3 GW offshore. EU stod for 13 GW af dette: 11,4 GW onshore og 1,6 GW offshore.

Men den udbygning er slet ikke stor nok, for hvis EU skal nå sine mål for energi og klima i 2030, skal sammenslutningen bygge 30 GW nye vindmølleparker om året. Ifølge WindEurope er der derfor akut brug for handling inden for godkendelsesprocedurer, elnet og elektrificering. Det oplyser organisationen i en pressemeddelelse. 

- Europa bygger ikke nok nye vindmølleparker af tre hovedårsager: (a) de fleste regeringer anvender ikke de gode EU-godkendelsesregler – de bør følge Tysklands eksempel; (b) nye tilslutninger til elnettet forsinkes; og (c) Europa elektrificerer ikke sin økonomi hurtigt nok. EU må tage fat i alle tre problemer med det samme. Mere vind betyder billigere strøm og øget konkurrenceevne, siger WindEuropes CEO Giles Dickson.

EU har vedtaget regler for tilladelser. Det har virket i Tyskland, som Giles Dickson fremhæver. Her har man som et af få lande implementeret EU-godkendelsesregler i national lovgivning. Det har ført til, at Tyskland godkendte næsten 15 GW ny onshore-vind sidste år. Det er en national rekord og syv gange mere end for fem år siden.

Vind genererede 20 pct. af al elektricitet, der blev brugt i Europa – og 19 pct. i EU. EU ønsker, at denne andel stiger til 34 pct. i 2030 og over 50 pct. i 2050. Elektrificering af EU går dog ifølge WindEurope heller ikke hurtigt nok. Kun 23 pct. af al energi, der forbruges i EU, er elektricitet. Dette tal skal stige til 61 pct. i 2050. Elektrificeringsraten stagnerer, især inden for transport, opvarmning og industri, lyder det fra brancheorganisationen.

Elnettet er den største flaskehals

Godkendelsesprocessen for opførelsen af ny VE er dog ikke den største flaskehals for mere vindenergi. Her peger WindEurope i stedet på adgangen til elnettet.

"Der kræves øjeblikkelig handling for at fjerne begrænsninger i netkapaciteten. Lige nu venter mere end 500 GW potentiel vindenergikapacitet på at få vurderet deres ansøgninger om nettilslutning," siger organisationen.

WindEurope peger på offshore-vindmølleparken Borkum Riffgrund 3 i Tyskland som et eksempel på denne udfordring. Vindmølleparken står fuldt opført, men venter på en nettilslutning, som først ventes at komme i 2026. 

To gode nyheder hæfter WindEurope sig dog ved. Det drejer sig om en stigende interesse fra virksomheder om at indgå elkøbsaftaler (PPA'er). 50 pct. af al elektricitet, der blev aftalt gennem nye PPA'er i Europa i 2024, kom fra vind.

Desuden glæder organisationen sig også over, at der i Europa via vindauktioner blev tildelt 37 GW, heraf 29 GW i EU, hvilket er rekord.

"I teorien er dette godt nyt for fremtidige projekter, men der kræves hurtig handling inden for godkendelser, elnet og elektrificering for at levere en væsentlig stigning i den årlige udbygning," lyder det fra WindEurope.

amp

Tilmeld dig nyhedsbrevet