Torsdag går Jordens ressourcer i overtræk for 2024
Reelt set er Jordens ressourcer blevet opbrugt for i år. Torsdag er det den såkaldte "Earth Overshoot Day", der markerer, at verdens lande siden årets begyndelse har brugt så mange ressourcer, som Jordens økosystemer kan nå at genskabe i løbet af 12 måneder. Det viser en beregning fra tænketanken Global Footprint Network.
Beregningen er et udtryk for, hvor meget vi forbruger, i forhold til de ressourcer Jorden kan nå at skabe på et år. Datoen angiver dermed, hvornår på året, vi har brugt den mængde ressourcer, som svarer til, hvad Jorden kan nå at genskabe årligt.
"Earth Overshoot Day" for i år er placeret en enkelt dag tidligere end i 2023, hvor datoen dengang blev beregnet til 2. august. Datoen har ikke rykket sig det store i de seneste 20 år, men da man første gang lavede beregningerne i 1971, lød datoen 25. december.
Netop den store forskel bør give anledning til at få vendt udviklingen og betale tilbage til naturen. Det siger Maja Jakobsen, der er direktør for omstilling og fodaftryk i miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden.
- Vi har et for højt forbrug og fodaftryk. Det vil sige, at vi står i gæld til naturen, fordi den simpelthen ikke kan nå at genoprette ressourcerne, siger Maja Jakobsen.
Danmark bruger mere
Selv om naturens ressourcer får opmærksomhed herhjemme, er Danmark nummer 13 på listen over lande i optællingens fodaftryk. Faktisk ville Jordens ressourcer have nået sin udløbsdato allerede den 16. marts, hvis alle mennesker i verden levede, som vi gør i Danmark.
Canada, USA, De Forenede Arabiske Emirater og Luxembourg er blandt de lande, der brugte ressourcerne hurtigere end Danmark for i år.
Herhjemme er det især fiskeri, skovproduktion og græsningsområder, der ligger langt over det globale gennemsnit, viser beregningen.
/ritzau/