Mingyang nærmer sig tilladelse til stor fabrik i Italien
I julimåned brød kinesiske møller formentligt første gang ind på det europæiske havvindmarked. Det skete, da det kom frem at den tyske kapitalfond Luxcara havde indgået en reservationsaftale om køb af 18,5 MW møller fra den kinesiske vindmølleproducent Ming Yang. Møllerne skal bruges til 296 MW havvindprojektet Waterkant.
Men Mingyang og andre kinesiske producenter vil gerne være en endnu større faktor i Europa, og har længe presset på for at få mulighed for at etablere produktion i Europa. Nu ser det for første gang ud til at lykkedes for en af de kinesiske virksomheder.
Således har netop Mingyang indgået en hensigtserklæring om at bygge en stor fabrik med over tusind ansatte i Italien. Med en pris på 3,7 mia. kr., at der tale om noget af en investering. I første omgang ventes den nye fabrik at skulle producere vindmøller til et flydende havvindprojekt i Middelhavet. Det skriver Børsen.
Green Power Denmark: Helt uforståeligt
Der er stort fokus fra den europæiske vindmøllebranche, på at kæmpe imod at kinesiske producenter bliver etableret i vesten. Kritikken går bl.a. på at kinesiske producenter modtager statsstøtte, som gør det muligt at tilbyde priser, som europæiske og vestlige producenter ikke kan konkurrere med.
Desuden har branchen tilkendegivet, at man ikke finder det klogt at overlade kritisk infrastruktur til kinesiske producenter. Derfor vækker udsigten til en kinesisk fabrik inden for EUs grænser, da heller ikke ligefrem begejstring hos Green Power Denmark, som frygter, at det kan blive første skridt i en farlig retning for den europæiske vindbranche.
"Dominobrikkerne vipper. En kinesisk vindmølleproducent har indgået en hensigtserklæring med en italiensk udvikler om at bygge en fabrik i Italien, som i første omgang skal levere til et flydende havvindsprojekt. Nok så bemærkelsesværdigt er den italienske regering med i aftalen. Stik imod EU’s grønne industripolitik med fokus på sikkerhed, uafhængighed og opbygning af egne værdikæder i en tid med krig i Europa. Det er helt uforståeligt, at et af de store medlemslande ønsker at etablere en konkurrerende værdikæde til den, der allerede er etableret i EU. Vel at mærke på et tidspunkt, hvor vi har overkapacitet på produktionssiden i Europa", skriver Jan Hylleberg, som er vicedirektør i Green Power, på sin LinkedI-profil.