Kina kæmper på topmøde for at forblive Afrikas vigtigste partner
Kina ruller i disse dage det røde tæppe ud for ledere fra omkring 50 afrikanske lande. De afrikanske toppolitikere er i Beijing, den kinesiske hovedstad, onsdag og frem til weekenden til et topmøde, som Kina vægter højt. Kina er Afrikas største handelspartner og skal på topmødet kæmpe for at bevare den position.
Kina vil forsøge styrke båndene til Afrika, på et tidspunkt hvor vestlige lande, herunder rivalen USA, i højere grad er begyndt få øjnene op for potentialet i det ressourcerige kontinent.
Over de seneste to årtier har Kina investeret enormt meget i Afrika. Hundredtusinder af arbejdere er sendt til kontinentet for at føre kæmpe bygge- og infrastrukturprojekter ud i livet.
Kina, verdens næststørste økonomi, har igennem årene givet kæmpe lån på mange milliarder af kroner til afrikanske lande, som har brugt pengene til at bygge for eksempel jernbaner, motorveje og lufthavne.
Til gengæld har Kina tappet Afrika for store naturressourcer som kobber, guld, litium og sjældne jordmineraler. Og så har Kina sikret sig positionen som Afrikas vigtigste partner. Et partnerskab, der kan vise sig særdeles udbytterigt, da mange afrikanske lande er i rivende udvikling.
Nye tider for samarbejdet?
Dermed har det hidtil været et lykkeligt ægteskab for begge parter. Men det er ikke givet, at det fortsætter lige så lykkeligt som hidtil. Kina har skruet ned for lånene til Afrika. Mange afrikanske lande står tilbage med en kæmpe gæld, og Kina har fået kritik for ikke at hjælpe nogle lande med bedre vilkår for afbetaling af lånene.
Nogle infrastrukturprojekter finansieret af Kina står ufærdige tilbage. For eksempel et stort jernbaneprojekt, der skal skabe bedre forbindelser i det østlige Afrika. Og så har Kina endnu ikke levet op til løftet fra seneste topmøde i 2021 om at købe afrikanske goder for 300 mia. dollar - over 2000 mia. kr. Kina har skiftet strategi og bevæget sig væk fra at investere i kæmpeprojekter, skriver CNN.
Analytikere fremhæver, at økonomien i Kina ikke buldrer frem som før coronakrisen. Det medvirker til, at landet holder mere igen med at investere store summer sammenlignet med tidligere. Derfor bliver fokus fremover mere på små projekter. Særligt inden for den grønne omstilling, som kinesiske selskaber har investeret kraftigt i.
Andre lande bejler til Afrika
Samtidig forsøger flere andre lande at vinde større indflydelse på det afrikanske kontinent, hvor der er stort vækstpotentiale. Lande som USA, Storbritannien, Rusland og Sydkorea er begyndt oftere at invitere afrikanske ledere på besøg.
Kina og præsident Xi Jinping skal derfor bruge topmødet på at overbevise de afrikanske ledere om, at Kina stadig skal være kontinentets vigtigste partner. Tidligere topmøder er blevet afsluttet med kinesiske løfter om store investeringsplaner i Afrika.
Om det samme bliver tilfældet denne gang, tvivler iagttagere på. Også selv om det er, præcis hvad de afrikanske lande efterspørger. Uanset hvad vil Kina dog stadig være den med afstand vigtigste partner for Afrika. Men det fremtidige samarbejde bliver ikke nødvendigvis så gnidningsfrit som hidtil.
/ritzau/