Jakob Lykke: Nu skal offshore lønnen op!
3F Transports formand Jakob Lykke vil sikre sine medlemmer en markant lønstigning, for de har en dårligere løn i dag end for 15 år siden.
Foto: Jesper Ernlund Lassen, DK Medier

Jakob Lykke: Nu skal offshore lønnen op!

Lønnen for offshoremedarbejderne har haltet meget bagud siden en lønnedgang i 2015. Mærsk bærer sin del af ansvaret for det, siger fagforeningmand, der påpeger, at Total i dag knap har egne ansatte offshore.
8. FEB 2023 10.14

- Vores medlemmer kan ikke forstå det, og det er med god grund, lyder der det fra Jakob Lykke, der er formand for 3F Transport i Esbjerg.

Fagforeningen organiserer stilladsarbejdere, overfladebehandlere og isolatører, der arbejder offshore indenfor olie og gasbranchen. Jakob Lykke oplever derfor tit, at han medlemmer begynder at arbejde på Nordsøen igen efter at have arbejdet på land, og så får de chokket.

- ”Det kan da ikke passe, jeg får mindre i løn i dag, end jeg gjorde for 15 år siden” var der lige igen en der ringede og sagde den anden dag, fortæller Jakob Lykke om en lønsituation, som han er alt andet end tilfreds med for sine medlemmer.

”Mærsk begyndte med vikararbejde i Danmark”

Indtil 2015 var der høje lønninger, når man arbejdede offshore.

- Normalen var frem til 2015 var, at man fik mellem to og tre overarbejdstimer per dag, men i realiteten arbejdede man ikke de timer over. Det var en kutyme-aftale hos Mærsk, der blev sparet væk i forbindelse med de lave oliepriser. Det er de såkaldte ”paptimer”, forklarer Jakob Lykke og fortsætter:

- Det er også derfor, der nu er så få danskere, som vil være væk fra deres familier i 14 dage ad gangen for en løn, der ligger omkring 35.000 kr.

Hans medlemmer arbejder nemlig 12 timer i 14 dage ad gangen enten nat eller dag – inden de holder 21 dage fri. Det er for den fem ugers periode, at lønnen ligger omkring 35.000 kr. plus pension. Han er ikke det fjerneste i tvivl om, hvem der har ansvaret for offshore medarbejdernes løn i dag.

- Mærsk var snu den gang, for de brugte kutyme i stedet for at lave aftaler. De var faktisk de første, der brugte vikarer i Danmark ved at hyre gennem underleverandører, siger Jakob Lykke.

Netop det ikke ansætte medarbejderne selv, ser Jakob Lykke som en meget uheldig tendens, der er blevet overtaget fuldt af Mærsks efterfølger som ansvarlig for olie og gasudvindingen TotalEnergies.

- Det er helt fra platformchefen og ned, at folk bare er lejet ind til jobbet. Det påvirker hele arbejdsmiljøet og hele den gennemstrømning af medarbejdere, som vi ser. De globale selskaber lejer hellere folk ind end at ansatte dem. Efter min mening fraskriver man sig ethvert ansvar. Det er altså mennesker og ikke pomfritter, som det handler om her, lyder det fra Jakob Lykke.

Kæmpe overskud hos energiselskaberne

Energikrisen og prisernes himmelflugt har gjort, at nu skal der ske noget med lønnen, mener fagforeningsmanden fra Esbjerg, der også sidder i kommunalbestyrelsen i Esbjerg Kommune for Socialdemokratiet.

- De fem største overskud i verden er i oliebranchen. Nu er det tid til, at der kommer en markant lønstigning til vores medlemmer også. Husk nu på, at oliedirektørerne har fået den ene lønstigning efter den anden, siger Jakob Lykke.

Han er heller ikke bleg for at sætte tal på, hvor meget lønnen skal stige til sine medlemmer.

- Den skal op på mindst 40.000 kr. eller mere. Vi kan bare tage samme procentsats, som den øverste direktør hos Total er steget, så er vi tilfredse, siger Jakob Lykke.

 

 

 

 

 

 

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet