Investor søges: Næste generations solceller producerer meget mere strøm
Han er ikke en hr.-hvem-som-helst den 82-årige pensionerede ingeniør og succesrige erhvervsmand Erik Hansen. Perlerækken af virksomheder han har bygget op tæller PentaCom og Partner Electric indenfor trådløs styring af gulvvarme og telekommunikation, der begge er blevet solgt. Men energibranchen er heller ikke ny for ham, for som elektroingeniør var han medejer af Danish Process Control, der var med til at opstarte olie- og gasfelter på Nordsøen i begyndelsen af 1980’erne.
- Vi lavede alt i den elektroniske comissioning på Gorm og fase 1. design på Tyra Øst og en række andre felter med vores 200 ansatte, der bestod af ingeniører, teknikere og elektrikere, fortæller Erik Hansen flankeret af to bestyrelsesmedlemmerne i sin nye virksomhed HiSun.
Erik Hansen er nemlig på ingen måde færdig med at starte nye virksomheder op. Som 82-årig er han derfor på vej til at flytte fra Toftlund, hvor han har boet i 35 år, og tilbage til Esbjerg.
- Det er højt uddannede mennesker, som vi får brug for. Jeg har altid startet virksomheder op, der gav gode vellønnede job. Vi får brug for otte ingeniører til at begynde med. Dem kan man ikke finde i Toftlund. Esbjerg er metropolen indenfor energien fortæller han og forklarer om solcellerne:
- Vores solceller er konstrueret anderledes. Vi bruger solceller i hærdet glas som tagoverfladen. Modulerne er forseglet sammen, så de er en stor flade. Herunder er der spær, strør og eventuelt vandfast krydsfiner. Solcellen er også taget, forklarer han
Langt højere ydeevne
Holdbarheden af et sådan tag lader han heller ingen tvivl om, er fremragende.
- Kig ud i min entre, den er lavet af hærdet glas og allerede 33 år gammel, siger Erik Hansen om et solcelletag, som han fremviser på en illustration. Taget er med sikkerhed mere æstetisk end de hidtil kendte solceller opdelt i mange enkelte moduler på et tag.
Men det er langtfra kun udseende, som gør Hisuns solceller bedre, lyder det fra Erik Hansen.
- Mens en normal solcelle ikke producerer strøm, når en skygge fra en sky dækker, så er det andeledes med vores. Det er kun det område, hvor der er skygge, der ikke producerer. Det gør effekten omkring 20 til 40 pct. højere, forklarer han.
Der er også andre fordele, der er designet ind i produktet, som kan være en være en praktisk fordel mere.
- Alt er designet ind i solcellemodulet, der er et stik ud med 230 volt vekselstrøm. Det er ganske enkelt plug and play, hvor der ikke er nogen elektriker involveret. Vi er så langt, at alle problemer er løst, lover Erik Hansen.
Certificering i Tyskland
Erik Hansen og ejerkredsen bag ham har allerede en meget nøje plan om at sætte HiSun-solcellerne produktionen op i Mexico til det amerikanske marked. Det kommer til at være med hjælp fra IFU - Investeringsfonden for Udviklingslande og EUDP-midler. Han kan endda fremvise, hvilken fuldautomatisk produktionslinje fra Holland, som kommer til at skulle indkøbes til 85 mio. kr.
- Næste skridt er certificeringen af vores solceller ved Frauenhofer Instituttet i Tyskland. Her bliver holdbarheden testet ved at varme et modul op til 80 grader og ned til minus 40 grader et vist antal gange. Det er sådan man gør det, siger Erik Hansen.
Det er denne fase, som HiSun nu søger en investor til.
- Vi mangler mellem fire til seks mio. kr til at komme videre nu, når først vi har certificeringen, så har en større energivirksomhed tilkendegivet, de vil lave en produktion i EU også, fortæller Erik Hansen
HiSun er alderssikret
Selvom Erik Hansen absolut er frisk og ved fuld af energi, så han har sikret virksomheden på flere måder mod sin egen alder.
- Jeg har sikret alt, og der er en yngre ingeniør med den helt rigtige erfaring klar. Han har den rigtige baggrund til at køre produktionen. Min rolle er tænkt som bestyrelsesformand, forklarer Erik Hansen.
Prototypen, der er klar til at blive sendt til Tyskland, er allerede klar til, når investoren er blevet fundet. Erik Hansen har allerede fået produceret en video, der viser, hvad HiSun kan: