Inflationen tager stort dyk i eurolandene

Særligt faldende energi- og fødevarepriser har fået inflationen til at dykke i eurozonen, siger økonom.
17. NOV 2023 11.47

Inflationen i de lande, der har euroen som valuta, faldt fra 4,3 pct. i september til 2,9 pct. i oktober. Det bekræfter tal fra EU-statistikbureauet Eurostat fredag.

Det hører ifølge Tore Stramer, cheføkonom hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, til sjældenhederne, at inflationen falder så meget på en måned.

- Der er kun tre gange tidligere i statistikkens godt 40-årige levetid registreret et månedligt fald i inflationen på over en pct., skriver han i en kommentar.

I oktober sidste år blev inflationen i eurozonen opgjort til 10,6 pct.. Det er særligt et markant fald i energi- og fødevarepriserne, som har drevet faldet i inflationen de seneste måneder, lyder det fra Tore Stramer.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, kalder det "hamrende godt", at der nu er kommet mere ro på inflationen.

- Det giver ro på renterne, da det peger videre i retning af, at ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) er færdige med at hæve renterne. Det bør også give lidt lettelse hos danske boligejere med variabel rente, som har oplevet en markant stigning i renten, skriver han i en kommentar.

Tror på rentenedsættelser i 2024

Renteforhøjelser bruges som et værktøj til at tøjle høj inflation. Hvis det bliver dyrere at låne penge, er det forventningen, at forbrugerne vil bruge færre af dem. Og det skal få priserne til at falde.

Når ECB vælger at ændre renten, følger Nationalbanken typisk op med en tilsvarende ændring. ECB nåede at hæve renten ti gange i træk, inden centralbanken på det seneste rentemøde i oktober holdt en pause. Begge økonomer forudser rentenedsættelser i løbet af 2024.

Tore Stramer tror på, at det allerede kan komme til at ske i begyndelsen af det nye år.

- Men det er mest sandsynligt, at vi skal hen til sommeren 2024, før ECB kommer på banen med den første rentenedsættelse, lyder det.

Hanstholm Havn
Tilmeld dig nyhedsbrevet